2017.09.10 14:52 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 244x
0

Mint egy western...

Nem láttam még túl sok western filmet, de valahogy nem ragad magával az a világ, amiben az emberek bazári majomként lövöldöznek, hogy aztán egy pillanat alatt holtan essenek össze. Közben pedig a helyiek - mint egy gladiátor küzdelmet - tátott szájjal figyelik, hogy mi történik. Legtöbben azért, mert ez az egyetlen "szórakozás" a kisvárosban, míg mások azt várják, hogy elsőként tudják lerángatni a hulláról a drágának tűnő övcsatot vagy kihúzni az aranyfogait. A Gyorsabb a halálnál esetében mondjuk a helyieket a lövő párbaj által nyújtott alantas élvezetek mellett egy magasztosabb cél is mozgatja, nevezetesen, hogy a zsarnokoskodó és kegyetlen "polgármestert", Herodot eltegyék láb alól. Ennek érdekében még egy bérgyilkost is felbérelnek, aki sajnos az első összecsapásnál bemondja az unalmast és hamarabb esik össze holtan, mint ahogy Gene Hackman karaktere a pisztolyához érne.

Na és itt van persze a női hős, aki bosszúvágytól vezérelve érkezik meg az események kellős közepébe, közben még gyorsan szexel egyet az egyetlen férfival, akitől nem undorodik a városban, majd pedig teljesíti a küldetését - meg kell hagyni, kissé túl kiszámíthatóan és könnyedén.

Mint egy western...

Bizony volt még olyan világ, amikor Leonardo DiCaprio neve annyira nem mondott semmit a filmvilágban, hogy Sharon Stone-nak kellett kifizetnie a bérét, csak hogy szerepelhessen a produkcióban. Ma ezt már elég nehéz elhinnünk. Én azonban nagyon kedvelem DiCaprio korai munkásságát, s a Gyorsabb a halálálban is egy üde színfoltot jelent a kissé tejfelesszájú, de annál tehetségesebb Leon-k.

E mellett Russel Crowe-nak is el volt az első komolyabb munkája, így mondhatni ugródeszkát jelentett a film napjaink legnevesebb színészeinek

Gene Hackman, Sharon Stone, Leonardo DiCaprio, Russell Crowe... azt hihetnénk, hogy a sztárokkal teletűzdelt casting feledtetni tudja a történet bugyutaságát. Csakhogy egy Sam Raimi darabbal van dolgunk, s elég csak a Gonosz halott filmekre gondolnunk, hogy a film egy teljesen más megvilágításba kerüljön: a Gyorsabb a halálnál ugyanis komolynak ígérkező sztorija ellenére eléggé komolytalanra sikeredett, a humort pedig nem tudja úgy kezelni, hogy vígjátékként vagy paródiaként tudjuk elkönyvelni. Arról nem is beszélve, hogy a filmes eszközei (Robert Rodriguezt idéző halálesetek) azt eredményezik, hogy a film "drámainak" tűnő szála (Stone karakterének személyes bosszúja) nagyjából a teljes érdektelenséget váltja ki a nézőből.

A Gyorsabb a halálnál kicsit visszavezet abba a westernvilágba, amely a pisztolypörgető szájhősök és iszákosok terepe volt, ám ez a fajta "western" sem régebben sem most nem nyerte el a tetszésemet. Jelen film is amolyan középszerű, amely az osztályzatban is látszódik....

0