Közösség

Vélemény:

83 Az őslakó

(2007)

Mikor Jézus még köztünk járt...

Piczil Zsolt   2025.02.03 16:06
1

Hát így kell kis költségvetésű filmet forgatni! Méghozzá fantasztikus fantasztikus (nem szóismétlés) filmet! Ugyanolyan kérdéseket felvető, csodálatos témájú, mint a 2001: Űrodüsszeia, csak éppen kevesebb hírveréssel, kisebb büdzsével és nem olyan elszállt egóval, mint ami Kubrickot jellemzi. A kevesebb pénz miatt nincsenek hegylakós (vagy monolith-os) visszaemlékezések, pedig ha lett volna, most a szakértők odáig lennének. Így viszont jól áll neki a kevesebb mint 90 perc játékidő, mert a többet már én is unalmasnak tartottam volna. Azért a párbeszédes narratíva nem lehetne egyedüli eszköz egy filmben, mondhatnánk, pedig ott van Hitchcock-féle A kötél vagy Sidney Lumet rendezésében a Tizenkét dühös ember. Engem egy csomó kérdés mellett az is érdekel, John miért most gondolta először, hogy felfedi kilétét? Mert a 21. század embere annyira felvilágosult, be tudja fogadni a létét? Akkor javaslom, aludjon erre még száz évet, vagy próbálkozzon inkább a mesterséges intelligenciánál. Mert jelenleg sok 21. századi filmnéző odáig nem jut el az értelmezésben, hogy a film végén bizonyosságot kapunk: John igazat mond. Méghozzá milyen jó fordulattal. Egyszóval jó film ez, remélem, hogy egyedülálló is, mert őszintén szólva, azért ekkora erejű témákat szívesebben nézek amúgy én is hegylakós vagy monolith-os kivitelezésben.