Szerintem az utóbbi évek Star Wars-produkciói közül MESSZEMENŐEN a legjobb a Zsivány Egyes. Annyi év után ismét a jó öreg Birodalom és Lázadás csap össze, régi és új karakterekkel egyaránt képviseltetve magát.
Hiába mondhatnák/mondják sokan, hogy ez a korszak már tényleg egy lerágott csont, szerintem jelen filmünk épp remek ellenpéldául szolgál – nem mellesleg bizonyítva, hogy még mindig maradt mit mesélni a messzi-messzi galaxisról anélkül, hogy teljesen új irányba terelnénk a fókuszt.
Az alkotás erőssége talán pontosan abban rejlik, ahogy bravúros módon keveri a nosztalgikus régit a felcsigázó újjal. Ugyanakkor nem kavarja még jobban össze a kirakós darabjait, sokkal inkább rendezi azokat. Számomra abszolút kielégítően foldozta be a történet azt a lyukat, amit a Halálcsillag sebezhetőségének látszólagos logikátlansága jelentett – ez idáig.
És végül pár szót a megvalósításról. Könnyen lehet, hogy a legtöbben ebben nem osztják a véleményem, de szerintem nem volt zavarba ejtő a régi karakterek feltámasztásához alkalmazott CGI-technológia. Külön dicséretet érdemel az a merész alkotói húzás, hogy nem láthatunk a birodalmiak között egyetlen (!) női tisztet sem, hűen a film kronológiájához és Lucas eredeti víziójához. (Vessük csak össze pl. a Kenobi-sorozattal, ahol a rendezés gyalázatosan aláássa ezt, mintegy hiteltelenítve a történetszálat.) Ami pedig a film végét illeti: katartikus élmény volt; ilyenből utoljára A sithek bosszúja részesített engem. Bevallom, Vader jelenetét szívesen néztem volna akár 10 percesre nyújtott formában. Egyetlen negatívumként a Nagyúr magyar szinkronhangját tudom felhozni, de ugyebár ez már nem az alkotói gárdán múlott...
Ajánlom, hogy mindenképpen adjon esélyt ennek a filmnek még az is, akinek csalódást okozott a Solo, és/vagy akár az egész új trilógia. Összességében: 10/10.
Szerintem az utóbbi évek Star Wars-produkciói közül MESSZEMENŐEN a legjobb a Zsivány Egyes. Annyi év után ismét a jó öreg Birodalom és Lázadás csap össze, régi és új karakterekkel egyaránt képviseltetve magát. Hiába mondhatnák/mondják sokan, hogy ez a korszak már tényleg egy lerágott csont, szerintem jelen filmünk épp remek ellenpéldául szolgál – nem mellesleg bizonyítva, hogy még mindig maradt mit mesélni a messzi-messzi galaxisról anélkül, hogy teljesen új irányba terelnénk a fókuszt. Az alkotás erőssége talán pontosan abban rejlik, ahogy bravúros módon keveri a nosztalgikus régit a felcsigázó újjal. Ugyanakkor nem kavarja még jobban össze a kirakós darabjait, sokkal inkább rendezi azokat. Számomra abszolút kielégítően foldozta be a történet azt a lyukat, amit a Halálcsillag sebezhetőségének látszólagos logikátlansága jelentett – ez idáig. És végül pár szót a megvalósításról. Könnyen lehet, hogy a legtöbben ebben nem osztják a véleményem, de szerintem nem volt zavarba ejtő a régi karakterek feltámasztásához alkalmazott CGI-technológia. Külön dicséretet érdemel az a merész alkotói húzás, hogy nem láthatunk a birodalmiak között egyetlen (!) női tisztet sem, hűen a film kronológiájához és Lucas eredeti víziójához. (Vessük csak össze pl. a Kenobi-sorozattal, ahol a rendezés gyalázatosan aláássa ezt, mintegy hiteltelenítve a történetszálat.) Ami pedig a film végét illeti: katartikus élmény volt; ilyenből utoljára A sithek bosszúja részesített engem. Bevallom, Vader jelenetét szívesen néztem volna akár 10 percesre nyújtott formában. Egyetlen negatívumként a Nagyúr magyar szinkronhangját tudom felhozni, de ugyebár ez már nem az alkotói gárdán múlott... Ajánlom, hogy mindenképpen adjon esélyt ennek a filmnek még az is, akinek csalódást okozott a Solo, és/vagy akár az egész új trilógia. Összességében: 10/10.