2019.05.05 18:57 Bodnár Dániel Olvasottság: <100x
0

Most akkor féljünk LvT-től?

A véleményem nagyobb része spoiler mentes, jelezni fogom a veszélyes vizeket. Ahogy A nimfomániás révén láthattunk példát arra, hogyan működik a szex iránti kényszer, úgy kaphatunk ízelítőt az erős, tettleges gyilkolási vágyból. Általánosságban megfigyelve egy sorozatgyilkosnál az indíték változó lehet, de mintázat mindig van benne, hacsak nem egy Ledger-féle Joker az illető, márpedig Jack nem ilyen. Ő egy művész, aki kihasználja ennek a jelzőnek a nyitott jellegét, hogy definiálja a saját "felülemelkedését" a konvenciókon. Ez teljesen jól le van vezetve, ijesztő részletességgel, ahogy azt a rendezőtől megszokhattuk. Nem támogatjuk őt, de nehéz azt mondanunk, hogy teljesen téved...

Ami ijesztő, hogy LvT jó ötletnek gondolta, hogy azonosulnunk kell ezzel a pszichopatával, miután velős társadalomkritikai gondolatokat adott a szájába. Ez nem így megy. Hiába mond Jack igazat, ha nem támasztja alá azt, de ehelyett pont úgy cselekszik, ahogy azt ő is megveti. Egy jó antihős cselekedetei révén végül egy morálisan vitatható, de mégsem öncélú eredmény születik – lásd A hetedik. Szóval, Jack, nem azért vagy bűnös, mert férfi vagy, hanem, mert megöltél 60 embert, köztük igen sok nőt, amiért őket könnyebb volt kezelni. Ettől függetlenül érdekes karakter, és kíváncsi voltam rá az első gyilkosságtól kezdve. Hiába, a pszichopata gyilkos mindig adu ász marad, mivel mindig ijesztő lesz egy olyan ember, akiben nincs semennyi együttérzés.

Most akkor féljünk LvT-től?

Ha már művészi szabadság (innentől spoilerveszély):

Most akkor mi van a Verge-vel? Miért nem lehetett azt mondani, hogy az a másik fél valami pszichológus, vagy nyomozó? A LvT megközelítés nem ilyen. Sokkal kézenfekvőbb, hogy Vergiliusról van szó, aki a film végén megjelenik és levezeti a pokolba. Igen, ez sokkal érthetőbb így. :D Ezekért a dolgokért imádjuk ezt a fickót, és belátom, hogy tényleg nem számítottunk erre, de ez most mégse volt túl meglepő. Aki látott már egy Antikrisztust, az nem fogja elvárni, hogy a film elejétől a végéig egy ridegen valós dolog legyen, kell valami természetfeletti, különben nem lenne LvT film... én mondjuk enélkül is egy teljes értékű filmnek gondoltam volna, és nem változtatott volna a véleményemen. Ha az kell LvT-nek, hogy Vergilius vezesse le Jacket a pokolba, hát tessék, ennyit megengedhetünk neki is, ha már két és fél órán keresztül feszült izgalommal követtük a cselekményt, és lettünk elárasztva ízléses látványorgiával.

dráma | horror | krimi

A megosztó, ám sokszor kritikailag is elismert filmjeiről híres botrányrendező, Lars Von Trier filmjében egy kiemelkedő intelligenciájú férfi sorozatgyilkossá válásának... több»

0