2019.02.26 22:18 Filmelemző Olvasottság: 750x
14

Alita - gyengécske alaptörténet, látványos kivitelben

Cyberpunk és manga, amihez egy romantikus mese is kapcsolódik, mégpedig látványos akcióelemekkel. Ez így együtt Robert Rodrigez 2019-es filmje, az Alita. Az alaptörténet sajnos nagyon gyengécske, még ha van is a forgatókönyvhöz némi köze James Cameronnak. Logikátlanságok is akadnak az egészben szép számmal. Spoiler nélkül annyi tudható a sztoriról, hogy a központi figura egy kiber-lány (Alita), akit a készítők CGI formában jelenítenek meg, Rosa Salazar, mexikói színésznő alakjának és arcának felhasználásával. Alita egy jövőbeni városban él, ahol különleges sportot űznek a félig ember, félig kiber harcosok, miközben a gonosz hatalmasságok uralkodnak felettük.

Ilyen nagy befolyású alak a gyönyörű Chiren (Jennifer Connely) és Vector (Mahershala Ali). Van persze szerelmi szál is, Hugo (Keean Johnson) felbukkanásával, van izgalom, Alita különleges harci képességeinek köszönhetően és van bensőséges kapcsolat is, Alita apja, Dr. Dyson Ido (Christoph Waltz) kitűnő játéka jóvoltából. Tetszetősek a játékjelenetek, néhány scene kifejezetten bravúrosra sikeredett. Ami probléma: a sok bugyutaság és túlzás miatt szinte kizárólag a kamasz korosztályokat célozza a film, noha egy kis odafigyeléssel, eredetiséggel, gondosabb forgatókönyvvel és főleg összetettebb karakterisztikával a felnőtteket is megnyerhette volna magának. Bár a cyberpunk nem éppen a 25 felettiek műfaja, az Alita több olyan elemmel is rendelkezik, ami túlmutat a tizenéveseket foglalkoztató egyszerű popcorn mozin. Felveti a gép és mesterséges intelligencia kontra érző ember kérdését, vagy azt, hogy szerethetünk egy gépeket és azok viszontszerethetnek e bennünket?

Alita - gyengécske alaptörténet, látványos kivitelben

A szingularitás területére téved, játékos mese formájában. A mondat: "te vagy a legemberibb lény, akit valaha ismertem" melyet Hugo emberként mond egy robotlánynak, az ex machina örök dilemmáját idézi: készíthető e gép, mely tényleg emberi? Rodrigez filmje ezeket a kérdéseket nem vállalja be, megmarad látványmozinak, a kamasz népszórakoztatás biztonságában. Értékelésem emiatt sajnos csak 60% Hozzátéve: aki nem vágyik többre, annak nagyszerű szórakozás.

akció | kaland | sci-fi | thriller

A távoli jövőben Ido, az orvos Iron City roncstelepén egy különleges kiborgra bukkan. Alitának semmilyen emléke sincs a múltjáról, minden új számára ebben a világban. Ido... több»

14