2020.11.05 12:06 rainman Olvasottság: <100x
1

Politikai dráma

Nagy mesélő Spielberg, a legnagyobb rendezők egyike. De igazán termékeny és sikeres korszaka a 80-as, 90-es években volt. Ha manapság már nem is annyira termékeny és grandiózus, még mindig meg tud lepni egy-egy filmjével. Ez a meglepetés ezúttal elmaradt.

A Pentagon titkai egy tisztességes film, de a katarzis elmarad. Az 1960-as évek végén az USA hadügyminisztere által megrendelt Pentagon iratok nyilvánosságra kerülése a film története, mely természetesen valós sztori. Eben a több ezernyi oldalban fejtik ki szakértők az Egyesült Államok vietnami beavatkozásának kudarcait. Mindeközben még javában folytak a harcok, az iratok pedig megjelentek a sajtóban, hatalmas felháborodást kiváltva. A Washington Post volt az egyik lap, amelyik megjelentette ezen dokumentumot, az újságon keresztül követi nyomon a film az eseményeket.

Politikai dráma

Izgalmas történet, ha van rá befogadóképessége a nézőnek. Mert hiába a remek szereplőgárda, azért kell némi érdeklődés a hatvanas, hetvenes évek hidegháborús politikája iránt. Nem száraz film (köszönhetően többek között Janusz Kaminski operatőri munkájának), de nem is velőtrázóan izgalmas darab. A szereplők rutinosak, de Tom Hanks játszott már nagyobbat, Spielberg filmben is (Terminál, Ryan közlegény megmentése, Kapj el, ha tudsz). A hangulat és korszellem viszont jól átjön a filmből.

Az 1976-os, Az elnök emberei című, Alan J. Pakula klasszikushoz szokták ezt a filmet hasonlítani. Nem tudom, sajnos azt még nem láttam. De nem véletlenül hasonlítják ahhoz. A történet, a kor és a film zárójelenete mind a 76’-os klasszikushoz kötik A Pentagon titkait. Nekem tetszett. Még ha nem is lesz klasszikus Spielberg film, rossznak semmiképp sem rossz. Aki tehát nem idegenkedik a politikai drámáktól, az bátran tegyen vele egy próbát!

dráma | életrajzi | thriller | történelmi

1971 júniusában hatalmas botrány rázza meg az Amerikai Egyesült Államokat: a The New York Times részleteket  közöl egy szigorúan titkos jelentésből, amelyből nyilvánvalóvá... több»

1