Közösség

Vélemény:

79 A Viszkis

(2017)

A Viszkis

MMcFly2015   2018.07.10 01:07
0

Bevallom, sokáig halogattam A Viszkis megnézését, mert előzetesen hasonló véleményen voltam, mint Vujity Tvrtko Ambrus Attiláról. De miután végül rászántam magam, hatalmas meglepetés ért. Le a kalappal Antal Nimród előtt, mert olyan hazai filmet tett le az asztalra, amely nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is megállná a helyét. A film történetvezetése piszkosul erős, nincs benne üresjárat, és remekül egyensúlyoz az akció-thriller és az életrajzi dráma között. A visszatekintések nemcsak dinamikussá teszik a cselekményt, hanem mélyebb betekintést is nyújtanak a főszereplő múltjába, motivációiba. A szereplőválasztás kifogástalan. Bár az Ambrus Attilát alakító színész számomra közömbös maradt, Schneider Zoltán nyomozója igazi telitalálat. Az általa megformált, lelkileg összetört karakter és a Viszkis közötti feszültség szinte tapintható – a hátamon futkosott a hideg a közös jeleneteik alatt. Az akciójelenetek látványosak, a filmzene pedig olyan színvonalas, hogy időnként el is felejtettem, hogy egy magyar filmet nézek. Antal Nimród külföldi tapasztalata érződik minden egyes képkockán, és neki köszönhetően A Viszkis nemcsak kiemelkedik a magyar filmek közül, hanem méltán nevezhető az év egyik legjobb hazai mozipremierjének.