2026.07.11 23:15 Timon Olvasottság: <100x
0

Köszönőviszonyban sincs egyetlen nemes értékrenddel sem

Spoilermentes. Minimális cselekményelemzés előfordulhat, de az egésznek csak nagyon a felszíne. Ha még nem láttad a filmet, akkor is nyugodtan elolvashatod!

Sokáig vártam ezzel a filmmel, végül nekiestem. Nem is tudom, talán csak azért, mert megláttam egy mémben, hogy ez egyike azon 7-8 filmnek, amit [elvileg] minden férfinak látni kell. Nem mintha megfelelési kényszerem lenne, de gondoltam, pár nem árthat. Hát, vannak hasznos üzenetei, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nem ártott. Vegyük is sorra: egy srác elkezd beleunni a fogyasztói életbe, és keresi azt az életformát, amely minden egyes részletében keményen szöges ellentéte a megszokott szürke hétköznapinak. Ehhez több haverjával egy pincében kialakít egy boxhelyiséget. Idővel egyre radikálisabbak lesznek, sőt egyenesen kegyetlen bűnözőkké válnak. Helyszín: New York egyik szörnyen lepukkant, borongós, posványodó régi kúriája. Lehetne akár Detroit, Chicago, Minneapolis, LA vagy San Francisco is, szóval a körülményeket elnézve bármelyik balliberális nagyváros. A csapat aztán egyre vadabb, szervezett bűnközpontot csinált.

Köszönőviszonyban sincs egyetlen nemes értékrenddel sem

Ennél a résznél tartanom kellett egy kis szünetet, gondoltam közben: bár kétségkívül kendőzetlenül mutatják, hogy milyen az abszolút kemény férfias jellem, én a magam részéről ezt a szintet nem támogatom. Ebben a filmben tudatosan átestek a ló túloldalára! Jómagam fehér (igaz, bőrszín sem számít) heteró, konzervatív keresztény fiatal férfi vagyok (nemzeti érzelmű, teszem hozzá) - ez a brutalitás pedig - főleg amit itt látni - köszönőviszonyban sincs egyetlen nemes értékrenddel sem.

Ha ezt olvasod és még nem láttad a filmet - a magam részéről nem ezt javaslom, ha maszkulin megerősítést keresel! Igaz, hogy ebben sok kemény bunyózás van, de az csak és kizárólag azért hasznos, hogy meg tudd védeni a családodat vagy magadat, ha rátok törnek. Utóbbi esetében persze a végsőkig tudnék harcolni. Hogy a film szerint idézzem, némileg átírva: "Apám vasökle vagyok, és a leendő családomnak szüksége lesz rám, amikor megtámadják. Vagy ha ne adj' Isten elrabolják egyik gyermekünket." Ez az én verzióm. Nekem ez szűrődött le, de félek, egyáltalán nem biztos, hogy másoknak is ez jön le. A film túlságosan brutális, a klub úgy lett megalapítva, hogy nagyon könnyen ész nélkül eszkalálódjon. Nem mintha ésszel jobb lett volna...

Ami jó benne, az az, ahogy felhívja a figyelmet a sok társadalmi problémára, hogy mennyire elveszhet az ember a szürke hétköznapok mókuskerekében. Hogy hétről hétre, újra és újra ugyanaz, és ez milyen szintű őrületet válthat ki. Láthattuk, hogy ez milyen lelki betegségeket okozhat. Ami az embert persze nem menti fel tettei súlyai alól. Csak létezzen valódi erkölcsi értékrend! Azt hiszem, erre is akar utalni a film, hogy ennek hiányában mennyire bele lehet őrülni, megrontja a lelket, és érzelmileg végzetesen lepusztíthat bárkit. Meditáció, sportos életmód, meg egyáltalán a kiegyensúlyozottság jól bevált ellene, tapasztalatból beszélek. Nálam most is jól beváló megelőzési módszer.

10/6,5

dráma | szatíra

Jack azt gondolja, hogy teljesen normális és kiegyensúlyozott életet él, hollott utálja a munkáját, terápiás csoportokba jár, és csak Marlával tudja megértetni magát. Élete... több»

0