2020.05.08 19:37 Artemisia Olvasottság: 414x
2

A cápás filmek királya

Több szempontból is megkerülhetetlen mű a filmtörténetben. Kétségkívül a cápás filmek királya (ámbár az utána készült cápás filmek a zs-kategóriába alacsonyították a témát), és egyben az egyik legkreatívabb horror, hiszen brutális jelenetek nélkül, hangulattal és atmoszférával, sejtetéssel kelt páni félelmet.

Jól kihasználja az ismeretlentől való természetes félelmet, mert bár tudjuk, hogy feltehetően egy cápáról van szó, mégis a film első felében szinte a bőrünk alá ülteti a rettegést azzal, hogy semmit nem látunk a gyilkosságokat elkövető fenevadból, csak sejtéseink vannak, hogy mekkora halálos fenyegetést jelent. Főleg Martin Brody rendőrfőnök félelmeit vetíti ki rafináltan a nézőre, ami fantasztikus eszköz a feszültség megteremtésére.

A cápás filmek királya

A film második felére annyira megsűrűsödnek a halálesetek Amity kisvárosában, hogy Martin kénytelen a saját kezébe venni a Cápatámadások ügyét, és Hooperrel, a tengerbiológussal, valamint Quinttel, a dörzsölt Cápavadásszal együtt hajóra száll, hogy saját kezűleg számoljon le a ragadozóval.

A tengeren játszódó jelenetek szintén rendezői zsenialitásról tesznek tanúbizonyságot, hiszen egyszerű eszközökkel teremt klausztrofóbiás, depresszív hangulatot úgy, hogy a cápát csak nagy ritkán látjuk felbukkanni. Ezzel pedig azt is megmutatta, hogy hozzáértéssel és kreativitással egy egyszerű tengeri állattal is lehet kőkemény, igazi horrort készíteni, nincs hozzá szükség a manapság gomba módjára szaporodó őscápákra, óriáscápákra, génmódosított szupercápákra, szellemcápákra, viharcápákra, Cápaemberekre és egyéb cicomákra.

90 Cápa  (1975)

dráma | kaland | katasztrófafilm | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Az Atlanti-óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton... több»

2