2023.11.07 10:49 Juki-onna Olvasottság: 211x
2

A világot sokféle tűz emészti: a kapzsiság a harag, az önzés tüzei.

Nagyon sajnálom, hogy ilyen szörnyű dolgok megtörténhettek és megtörténnek a mai napig. A gyilkosság, a felesleges erőszak az ember sajátja. Nincs még egy ilyen faj a Földön, aki annyi életet oltott ki, mint az ember csak azért, hogy vágyait valóra válthassa. Scorsese egy igaz, de elfeledett történetet mesél el, mely David Grann könyve alapján készült.

Gazdag, árnyalt történetmesélési képessége, itt is megmutatkozik, bár a film kicsit hosszabb a kelleténél, és párszor leül a sztori. (Voltak a történetben üresjáratok, és néha annyira sűrű volt a vágás, hogy nem igazán tudtam, hogy mikor, hol és kinek a házában vagyunk. A hosszabb jelenetekben viszont nem nagyon történik semmi.) 1920. Oklahoma, Osage megyéje gazdag olajban, amely az őslakosai tulajdonában van, ami egy bizarr helyzetet teremt.

A világot sokféle tűz emészti: a kapzsiság a harag, az önzés tüzei.

Szörnyű emberek szörnyű dolgokat művelnek szörnyű okokból, és egy rosszul megfogalmazott, nem átgondolt törvény tette ezt lehetővé. „Az Egyesült Államok Kongresszusa törvényt fogadott el, amely előírja, hogy a fél- vagy teljes vérű Osage-nak fehér gyámok kellenek, hogy felügyeljék az olajból származó vagyon kezelését. Jóvá kellett hagyniuk a kiadásokat és a saját ügyeik intézését. Sok ilyen gyámság a fehérek eszközévé vált, hogy kizsákmányolják az Osage-ot, és megszerezzék a vagyonuk feletti irányítást. Ebben az időszakban számos fehér férfi vett feleségül Osage nőket. A gyilkosságok egy részét azért követték el, hogy egyes fehérek átvehessék az Osage-tagok fejjogát, amikor haláluk után tulajdont örökölnek.” (Wikipédia) Micsoda láthatatlan fegyvert kaptak kezükbe ezzel a törvénnyel a fehér emberek! Az osage-i gyilkosságokért felelős személyt, aki a mozgatórugója volt az egész ügynek, Bill Hale-t Robert De Niro, a másik főszereplőt, aki szintén sok gyilkosságban vett részt, Ernest Burkhart Leonardo DiCaprio alakítja. Ernest beleszeret Mollie Kyle-ba (Lily Gladstone), egy osage-i bennszülöttbe, és Ernest arra törekszik, hogy átvegye a feleség olajjogait. Szépen lassan bontakozik ki a történet, és ahogy haladunk, egyre mélyebbre süllyedünk a mocsokba a gyilkosságokba. A drámai mű eseménysort ábrázol, de az eseményeket, a szereplők jellemét, gondolatait, egymáshoz való viszonyát az alakok párbeszédeiből és tetteiből ismerjük meg. A drámai cselekmény jelen időben előttünk bontakozik ki az alapszituációból, amely a szereplők egymáshoz való viszonyát, törekvéseiket, magatartásukat meghatározza. Néha több felesleges szálon fut a cselekmény, persze ez is hozzá tartozik a történethez, de ettől egy kicsit lomhának tűnik a film. Egyetlen egy jelenet ragadott magával, amikor megjelennek a nyomozók, és a borbélynál ülő Bill Hale körül kezdenek körözni, mint a keselyűk. Az nagyon el lett találva, tudtuk, hogy onnan nincs már vissza út Bill számára. Úgy érzem, nem igazán volt élet a filmben, annak ellenére, hogy voltak erőszakos jelenetek szép számmal. A főszereplők amolyan csendes, nyugodt szerepet kaptak. Leonardo DiCaprio szája majdnem minden jelenetben lebiggyedt, és ráncos homlokkal ül, legtöbbször némán. Nem volt kiemelkedő egyik szereplő játéka sem szerintem, de ettől függetlenül mindenkinek látnia kell egyszer!

dráma | krimi | misztikus | thriller | történelmi | western

Az USA az 1920-as években. Oklahoma államban, az Osage Nemzet területén rengeteg olajat találtak, ami az ott élő indiánokat nagyon gazdaggá tette. De a fehér telepesek is a fekete... több»

2