2021.12.10 23:59 Timon Olvasottság: 253x
2

Elgondolkodtató

Szükség volt már egy ideje az ilyen filmekre, főleg a moziban... Lement a 20th Century Fox ( alias Studios ) szuperlogója, már önmagában ez elég hogy sejtesse: valami jó kezdődhet. A musical cselekményét korábban nem ismertem, nem hallottam, de (főleg hogy Steven Spielberg rendezte) elnyerte az érdeklődésemet. A rendező úrról nem mondható el, hogy kiégett lenne... Megragadta az alkalmat és bevetette a legmodernebb eszközöket: látszik a kameramozgásokon, hogy nagyobb a mozgásterük, látványos koreográfiák, látványtervezés korhű, tetszettek a dalok, igazából minden helyén volt.

Szóval a filmről egy kicsit: szinte tökéletesen nyersen mutatja be az akkori (amúgy persze mai is eléggé jelen lévő) társadalmi ellentéteket. A helyszín New York, csak nem éppen a felhőkarcolókkal teli, hiperfényes, ultramodern forgalmas oldala, hanem inkább (ahogy mondani szokás) pont az érme másik oldala. A film konkrétan a helyi fehér bőrű amerikai (itt magukat jet-eknek nevező) csoport és a puerto-rico-i emberekkel szembeni éles társadalmi ellentéteket mutatja be. Azért íjesztő belegondolni, hogy az ember társaival szemben mire is képes tud lenni, pusztán a származása miatt. Itt a filmben például olyan nyíltan, hogy a balhézásokra is kitérnek, azonbelül is hogy éles fegyvert rántanak.. Mindezek közben Tony és Maria kapcsolata igazi "Romeo és Júlia - érzetet" ad. Erősen sajnálom egyébként, hogy nem akarnak túlságosan távol maradni a balhéktól. Ez rendesen megkeseríti a kapcsolatukat, sőt...

Elgondolkodtató

Azt hiszem, a film legfőbb üzenete az, hogy mindegy hol áll az ember, a belső szörnyeteg bármikor előtörhet. Nyomasztó, főleg a második felében, és ez is enyhe kifejezés erre. Most ezen sorok írása közben is még a film hatása alatt vagyok valamennyire.

A záró jelenet pedig, amikor elmennek, akkor érkeznek meg a rendőrök, és a kamera ráközelítése az erkélyre - tökéletesen drámai, mondhatni ikonikus befejezés.

10/10

dráma | krimi | musical | romantikus

1950-es évek New Yorkjában két rivális banda is szemet vetett a West Side kerületre. Az amerikai tinédzserekből álló Jets és a Puerto Ricó-ig Cápák között egyre jobban... több»

2