2021.02.17 19:43 Artemisia Olvasottság: 308x
6

Új remény

A kapitány küldetését leginkább úgy aposztrofálták, mint Tom Hanks első westernfilmjét. Azonban a Paulette Jiles regényét feldolgozó film sokkal inkább erőteljes lélektani dráma, melyet az írónő a polgárháborús feszültségektől és faji ellentétektől terhes vadnyugati háttérbe ágyazott. Paul Greengrass pedig visszafogottan, mégis hozzáértőn ragadta meg a lélek apró rezdüléseit.

A történet középpontjában a Tom Hanks által megformált Jefferson Kyle Kidd kapitány áll, aki konföderációs veteránként békés, nyugodt életre törekszik. Városról városra járva olvassa fel a világ híreit az újságokból az írástudatlan tömegeknek. A történetmesélés iránti szenvedélye mélyen gyökerezik: a háború előtt nyomdászként újságot állított elő. Bár az élete látszólag rendezett, az egyhangúság ürességet és kétségbeesést takar: a háború mindentől megfosztotta őt, munkájától, otthonától és feleségétől is.

Új remény

Az új célt egy váratlan helyzet hozza el számára; egy összetört szekeret talál az út mentén, annak fekete kocsisát felakasztották, viszont a szekéren utazó gyermek életben van. A kajova indiánok által nevelt kislány árvaságra jutott, rokonai több ezer mérföldre élnek. Kidd kapitány maga vállalkozik rá, hogy hazavigye a kis Johannát. Kapcsolatuk viharosan indul, Johanna bizalmatlan az emberekkel szemben, ráadásul kizárólag kajova nyelven beszél.

Kettejük drámája, egyúttal a film cselekménye lassan építkezik, de sosem válik egysíkúvá. Az utazást dinamikus akciójelenetek szakítják meg, amik nemcsak gyorsítanak a tempón, és felrázzák a nézőt, hanem a Kidd és Johanna közötti köteléket is mélyítik, hiszen a talpraesett kislány háromszor is segít a kapitánynak a legnehezebb helyzetekben, egyszer az életét is megmenti. A közöttük kialakuló szeretteteljes apa-lánya kapocs ellenére Kidd teljesíti küldetését, azonban nem várt tanulságot fedez fel: magányos életének új célt adott a kislány, mindketten kölcsönösen egy ajándékot, egy új kezdet reményét kapták egymás személyében.

A történet lezárása bár kiszámítható és szükségszerű, mégis felemelő végszó, hogy a teljes lelki megsemmisülés után is lehetséges az újrakezdés, ha önzetlenül megnyitjuk a szívünket valaki előtt. A film gyönyörű üzenetet hordoz, mely átragyog minden képkockán.

akció | dráma | kaland | western

Miután 1870-ben Jefferson Kyle Kidd kapitány visszatér otthonába, Észak-Texasba, azzal próbálja biztosítani mindennapi betevőjét, hogy községről községre járva elviszi a... több»

6