2021.03.14 15:08 jakedave Olvasottság: 711x
6

Az élet ezektől a filmektől szép

Az élet szép című olasz film az a fajta hibátlan alkotás, amely minden filmrajongó bakancslistáján ott kell, hogy legyen. A rendező és főszereplő egy személyben a zseniális Roberto Begnini, aki minden rangosabb díjat elnyert a filmmel.

A cselekmény javarészt a második világháború alatti Olaszországban zajlik. Guido (Benigni) egy vidám, zsidó könyvárus. Mindennapjai során beleszeret egy tanárnőbe, akit mindenféle kreatív, humoros és persze romantikus trükkel próbál elcsábítani. Végül sikerrel is jár és összeházasodnak. Erről a romantikus szálról szól a film első fele, ami egy csodálatos szerelmi történetet mutat be nekünk. Mindez talán azért lehet ennyire hiteles, mert a filmbeli felesége, Dora (Nicoletta Braschi) a valóságban Benigni felesége.

Az élet ezektől a filmektől szép

Az alkotás második felében már jelen van a fiuk, a körülbelül 6-7 éves Giosué. Hiába viszont a családi idill, a kedves kis könyvesboltjuk és a szép, egyszerű életük, Guido és családja kénytelen szembesülni a nácizmus előretörésével. Rövidesen egy koncentrációs táborba szállítják őket. (Dora nem zsidó, ő önként száll fel a vonatra, mert nem akarja cserbenhagyni a családját.) Guido, hogy fiát megvédelmezze a haláltábor szörnyűségeitől, kitalál neki egy játékot, ahol a győztes egy igazi tankot nyerhet. A tábor összes borzalmát beleszövi ebbe a játékba, így védve meg fiát a helyzet szörnyűségeitől.

A film meghódította a világot, ám egyaránt kapott hideget-meleget. Ez több, különféle tényezőnek is betudható, például a páratlanul humoros jelenetektől kezdve a szenzációs forgatókönyvön át addig a tényig, hogy egy akkora tragédiát, mint a holokauszt, humorral kíván feldolgozni. Sokan pont ezért támadták (például a híresen szatirikus filmrendező, Mel Brooks), miszerint a népirtást senkinek nincs joga vicces eszközökkel megjeleníteni. A filmről és a tragédia feldolgozásának mikéntjéről a mai napig megoszlanak a vélemények és hozzáállások. Ami biztos, hogy az én véleményen szerint Az élet szép nagyon ízléses módon mutat be mindent az akkori időkből, emellett rendkívül megható és tanulságos mese az élet rejtett értékeiről.

Roberto Begnini a második ember lett, aki egy saját maga által rendezett filmben nyújtott alakításért nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat (az első Laurence Olivier volt a Hamletért). Emellett még a legjobb idegennyelvű film és a legjobb filmzene kategóriában is elhozta a legnívósabb amerikai díjat, Cannes-ban pedig a második legrangosabb kitüntetéssel, a zsűri Nagydíjával jutalmazták.

Sokan nem tudják, hogy film címe egy nem túl híres idézetből származik, amelyet Trockij fogalmazott meg, mikor Mexikóban Sztálin bérgyilkosai elől bujkálva a kertben meglátta a feleségét: "mindennek ellenére Az élet szép...".

dráma | háborús | romantikus | vígjáték

1938-ban az ábrándos Guido beleszeret tanárnőjébe, Dorába. A lány egy náci tiszt menyasszonya, Guido viszont félig zsidó. Mindent megtesz azért, hogy a lány ne menjen hozzá a... több»

6