2023.12.10 13:37 Mark89 Olvasottság: 322x
3

Monumentális freskó és katartikus (szocio)dráma

Látványvilága hipnotikus, és képkockánként galériáért kiállt. Igaz, ezt a képtárat valóban meg is lehet(ne) teremteni, hiszen az 5 éves alkotómunka során több száz festő 72 ezer olajfestményt készített a korábban filmre vett jelenetek alapján (digitális technika segítségével átlagosan 4 óra/festmény sebességgel), majd a két forrást vegyítették. Mindebbe beleszőtték korabeli neves lengyel festők képeit, mint például Józef Chełmoński Vénsszonyok nyara című remekművét, hasonlóan, mint történt az van Gogh esetében az alkotópáros előző filmjénél.

A cselekmény nem marad el a külcsíntől. A történet gyönyörű és végtelenül fájdalmas.

Monumentális freskó és katartikus (szocio)dráma

Egyfelől egy óriási festmény a tradicionális paraszti világról, melyet a film alapjául szolgáló Nobel-díjas regény alkotója, Władysław Reymont a lengyel nemzeti lét letéteményesének tartott a történelem során (már akkor) megannyi hányattatáson átesett nép számára. Ez a freskó egyaránt megmutatja a közösségek szépségét és rútságát: látjuk a farsangot jelmezekkel és táncmulatságokkal, látjuk a közösségkovácsoló kinti és benti mezőgazdasági munkavégzés folyamatát, látjuk a misét, de ugyanott látjuk a templom előtt a kegyetlen pletykálkodást, a klikkesedést, a boszorkányüldözést, a pénzsóvárságot, a hatalommal való visszaélést, s e kis, elzárt világ megannyi gúzsba kötött szenvedését. Szemtanúi lehetünk, hogy a normakövetés álszent elvárása milyen jó palástként használható a kicsinyes önérdek-érvényesítés érdekében.

Másfelől az egyén szintjén is értelmezhető a történet: a szép főhősnő, Jagna naivitása és tisztasága áll szemben a falu zord kegyetlenségével, ahol vagyon- és hataloméhes környezetének kiszolgáltatott játékszerévé válik, egyre csak sodródva a tragikus végkifejlet felé. A történetben egyedül csak vele azonosulhatunk, ami még inkább megrázóbbá teszi a drámát. A Parasztok egy, a nőkért felszólaló alkotásként is értelmezhető, ami még 1904–1909-ben is (folyatásokban jelent meg a regény egy folyóiratban) egy úttörő felszólalásként értelmezhető, s sajnos a film megjelenésekor sem vesztett semmit aktualitásából az üzenet. Ebből következik, hogy egyenesen a paraszti társadalmak kritikájaként is olvashatjuk a regényt, és nézhetjük a filmet.

Ahogy egy jó adaptáció során lenni szokott: a könyv erősíti a filmet, a film erősíti a könyvet. A 60’-as években, Tomcsányi János fordításában jelent meg a regény magyarul utoljára. Egy gyors online antikváriumi keresés szerint mindössze 1 példány szerezhető meg a könyvből, az is egy 68 kötetes könyvcsomag részeként. Bízom benne, hogy az Oscar-nevezett film hatására felmerül az igény egy újrafordításra és újrakiadásra. Ha először nézünk meg egy filmet, s utána a könyvet, érezhetjük úgy, hogy a fantáziánk „korlátozódik”, hiszen olvasás közben a film képkockái ugranak be. Nos, a Parasztok esetében ennek egyenesen örülnénk.

96 Parasztok  (2023)

animáció | dráma

A parasztok című lélegzetelállító animációs film 2023 decemberétől a magyar mozikban is látható lesz, szinkronizált és feliratozott formában is! A Wladyslaw Reymont... több»

3