2017.11.12 21:22 Berto49 Olvasottság: <100x
0

A filmtörténet legköltségesebb némafilmje

A némafilm burleszkek ikonikus sztárja, a „fapofa” Buster Keaton volt. Karrierjének végét egyrészt a „Generális” totális anyagi csődje okozta, állítólag a filmtörténet legköltségesebb némafilmje volt. A másik ok a következő évben tért hódító hangosfilm. A későbbiekben ugyan kisebb epizódszerepekben játszott (például Chaplin 1952-es "Rivaldafény"-ében, vagy a mai napig sok szempontból a legnagyobb hollywoodi produkciók közé tartozó 1956-os „80 nap alatt a Föld körül” címűben)„ de sztárságáról le kellett mondania.

Ezt a filmjét korában a hazai közönség nem értékelte, pedig az amerikai polgárháború valós eseményei inspirálták. Talán az is közrejátszott, hogy a vesztes déliek oldalára állt. A főhős, Johnnie Gray számára két igazi szerelem létezett; Annabelle, a menyasszonya, és a mozdonya, Generális. A pörgő cselekményű, mai szemmel is akciófilmnek tekinthető mozi Keaton fantasztikus, dublőr nélküli akrobatikus teljesítményének köszönhetően is lenyűgöző.

A filmtörténet legköltségesebb némafilmje

Keaton a főszerep eljátszása mellett a forgatókönyv írásából és a rendezésből is kivette a részét. Ne feledjük Marion Mack (Annabelle alakítója) szereplését sem, sok mai színésznő semmi pénzért nem vállalná el ezt a szerepet. Kínos meglepetések is érték, mert például Keaton nem árulta el, hogy a gőzös vízfelvételénél Marion is el lesz tetőtől talpig áztatva. Ők ketten győzedelmeskedtek az északiak felett, vagyis a sok csata egyikét megnyerték. Emlékezetes jelenet a Rock folyó hídjának leszakadása, egy valódi(!) mozdony is a vízbe zuhant. Csak 1941-ben emelték ki a lokomotív roncsait.

akció | dráma | háborús | kaland | vígjáték | western

Johnny Gray életében két szerelem létezik: a mozdonya, a "Generális" és szép kis menyasszonya, Annabelle. A jövő tervezgetése legszebb időtöltésévé válik a két szerelmes... több»

0