Közösség

Vélemény:

 

73 Randevú a halállal

(1988)

Randevú a halállal

 
JRD   2023.01.03 10:39
0

A Találkozás a halállal (Appointment with Death) Agatha Christie angol krimiírónő 1938-ban megjelent regénye, mely Magyarországon csak 1943-ban jelent meg Poirot mester címmel. Az évtizedek folyamán számos kiadást éltek meg Agatha Christie regényei. A Randevú a halállal című filmet Michael Winner rendező stílusváltása fémjelezte. Winner egészen addig erőszakos filmeket rendezett, így sokan kritizálták ezt a filmet. Gyakorlatilag anyagi bukás volt*. Mégis amikor televízióban vetítik nézettségi rekordokat dönt. És ez nem véletlen. Peter Ustinov és legendás társai ( Helene Bacall, Carrie Fisher, Piper Laurie, Hayley Mills, Jenny Seagrove, John Gielgud, David Soul) remekül formálták meg a karaktereket és a film hangulata, díszlete is illett egy Poirot-féle sztorihoz.
A film forgatása egyébként Izraelben zajlott. (Noha a regény a jordániai Petra városába helyezi a történetet, de a film már Jeruzsálemben és a Holt-tengernél játszódik. Az ok egyszerű: a produkciós cég Izraelben volt.) A forgatás 6 millió dollárba került, melyből egy millió sem jött vissza. Ustinov nem az első volt, aki a belga detektívet személyesítette meg, noha az egyik legjobb. 1928-ban színpadra vitték az egyik történetet, melyben Charles Launghton formálta meg a főszerepet, 1931-ben pedig Austin Trevor lett Poirot (ő egyébként a legendás Poirot bajusz nélkül hozta a figurát). 1965-ben Tony Randall egy szatirikus krimiben mutatta be a belga detektívet, így aztán a sztori inkább humoros volt. És ha már a humornál tartunk: egy bámulatos humorbomba erejéig maga a legendás Benny Hill is magára öltötte a figurát és sok másik karaktert is a Murder on the Oregon Express című kabaré jelenetben. De Poirot szerepét eljátszotta még Alfred Molina, Kenneth Branagh, David Suchet (ez utóbbi volt Ustinov mellett a legjobb, és alakítása annyira jól sikerült, hogy teljes sorozat lett belőle, és a krimikirálynő össze művét el is játszotta). Ustinov egyébként hatszor játszotta el a híres nyomozó szerepét nem kisebb sztárokkal és tehetségekkel az oldalán, mint Bette Davis, Mia Farrow, David Niven, Angela Lansbury stb. Sőt, az egyik filmben a két igazán nagy Poirot is együtt játszott. A Vacsora tizenhármasban David Suchet volt maga Japp felügyelő.
Zárszóként: ez a film, mint sok régebbi film érdemes a figyelemre. De ne hallgass rám, nézd meg, légy nyitott egy másabb filmélményre, és majd eldöntöd magad! Szóval filmre fel, és jó szórakozást!