2021.05.06 00:06 Artemisia Olvasottság: 497x
9

A tudatod lesz a tetthely

Az Eredet nemcsak az elmúlt évtized kiemelkedő alkotása volt, hanem Christopher Nolen egyedi rendezői névjegyének első kiteljesedése és összefoglalása is a zseniális sötét lovag filmek tető alá hozása után: szerteágazó, bonyolultan felépített cselekmény, elvont tudományos és bölcseleti kérdések, az idővel és az emberi pszichével való zsonglőrködés, alternatív valóságokban és dimenziókban futó történet, mitológiai és popkult utalások jellemzi a filmet, mely felsorolás későbbi munkásságának valamennyi darabjára ráillik.

Nolen közel 20 évig érlelte magában az ötletet, mielőtt megírta és megrendezte élete projektjét, de mindenképpen megérte a várakozást. Elménk és tudatunk végső peremvidékére kalauzol, a tudatalatti soha nem látott mélységeibe, az álom és a valóság keskeny mezsgyéjére, egészen a gondolatok születésének Eredetéig. Lenyűgöző témával dolgozik: a gondolatlopás, vagyis az extrakció valós fenyegetés, mely az ipari kémkedés leghírhedtebb eszközévé válik.

A tudatod lesz a tetthely

A legügyesebb extraktátor, azaz álomtolvaj, Dom Cobb azonban különös megbízatást kap: gondolatok ellopása helyett egy gondolatot be kell ültetni az alany tudatába, azaz incepciót kell végrehajtania rajta. A lehetetlennek látszó küldetéshez pedig nem elég egyszerűen mesterségesen irányított álom útján behatolnia az alany tudatába, ehhez a művelethez Domnak és csapatának az "álom az álomban" elv alapján legalább 3 szintet kell létrehoznia egy álmon belül. Ráadásul ahhoz, hogy a tudat ne vesse ki az idegen gondolatot, le kell azt fordítani az érzelmek nyelvére, hogy a sajátjának érezze.

Bár az alapkoncepciót, az álom/virtuális valóság vs. valóság összemosódását 1999-ben a Mátrix felülmúlhatatlan módon mutatta be, a részletek egyedisége, az extrakció szabályrendszere, a gazdag gondolatiság és a főhős személyes drámája mind együttvéve önálló mesterművé avatják az Eredetet, mely hangulatát tekintve ugyan felfogható egy tiszteletteljes főhajtásként a Mátrix előtt, de mondanivalóját tekintve megáll a saját lábán, sőt, mára önálló kultuszt sikerült építenie maga köré.

Színészi játékok terén szintén erős repertoárral rendelkezik, köztük jó pár Sötét Lovag veteránnal. Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Vatanabe Ken, Cillian Murphy és Michael Caine elképesztően karizmatikus játékot tesznek le az asztalra, mindegyikük a legjobb választás volt a maga szerepére. Marion Cotillard-ról elmondható, hogy nagyon nehéz dolga volt, hiszen nem élő karaktert kellett játszania, mindössze egy élettelen projekciót, Dom bűntudatának és vágyainak kivetülését, ugyanakkor könnyű dolga is volt, hiszen ennek megfelelően egysíkú szerepet kapott, és DiCaprio sara volt, hogy hitelesen eljátssza, milyen hatást gyakorol rá a projekció jelenléte. De így sem volt meg a kellő kémia a két színész játéka között.

Az ezidáig többnyire tinidrámákon edződött Ellen (újabban Elliot) Page pedig, ahogy a filmbéli karaktere az extrakciós építészetet, úgy ő még a színészetet tanulta. Tanulta, hogy hogyan kell helytállni egy ilyen volumenű hollywoodi filmben, ilyen volumenű színészek mellett. Ez pedig a teljesítményén is meglátszik, de a tapasztalataihoz képest biztató volt az erősen közepes játéka .

Összességében az Eredet egy önálló jelenség, egy különleges élmény, melyhez foghatót csak 2020-as ikertestvére, a Tenet nyújhat.

91 Eredet  (2010)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

9