2024.02.21 19:27 kabel Olvasottság: 506x
4

Iskolai bürokrácia

Az Elfogy a levegő egy meglepően kurrens film, mely több magyar specifikus témát is boncolgat, azonban narratívája inkább csak felszínesen érint pár dolgot, és a valódi dráma számomra elmaradt, pedig a film ki volt hegyezve a konfrontációra.

Történetünk központjában Ana, egy középiskolai irodalomtanár áll, aki olyan filmet adott fel diákjainak szorgalmiként, melyben meleg karakterek is voltak. Az egyik szülő kicsit túlságosan is nehezményezte ezt, és eljárást indít ellene. Meglepő módon a film egyáltalán nem a homoszexualitás kulturális megítéléséről vagy magyarországi elfogadásáról szól. A feladott film majdnem bármiről szólhatott volna, amit valamelyik túlbuzgó szülő kifogásolhat. A film sokkal inkább az elidegenítésről, a magyar uram-bátyám rendszert és a kafkai vizsgálatokat láttatja, egy világot, ahol senki sem mer vagy akar állást foglalni, mert mindenki retteg valamitől. A másiktól, a kollégáktól, a főnöktől.

Iskolai bürokrácia

Ez nagyon szépen átadja a magyar néplelket, nem túl pozitív képet festve minden szinten visszamaradott társadalmunkról. Mindenki félti, amije van, és döntéshozások pusztán társadalmi elvárás alapján történnek, nem tények vagy érvek motiválnak senkit. És itt fogy el a levegő, főszereplőnk ezzel és más dolgokkal is küzd, kiút nélkül, és lehetetlen nem szorítani neki.

Sajnos, a film csak építkezik és építkezik, de nem jut el egy valóban drámai lezárásig. A történet emellett tele van elég klisés karakterekkel, akik annyira egyoldalúak, hogy nem értettem, miért egy ilyen sztoriba kerültek.

Technikailag remek a film, a színészi játék is rendben van nagyrészt, nyilván a tinédzserek nem túl hihetőek, és sajnos pár jelenet messze túl van nyújtva, sokszor úgy, hogy szinte semmi új információt sem tudunk meg. Ugyanakkor más jelenetnél meg hagyja a rendező, hogy csak a karakterek testbeszédéből találjuk ki a cselekményt. Furcsa kettősség ez, mintha pár narratív magyarázó elem bele lett volna nyomva a filmbe az első vágat után, holott semmi szükség sem lett volna rá.

Egyszer mindenképp érdemes megnézni, de számomra olyan, mint egy sztori, ami pont akkor állt meg, amikor igazán érdekes kezdett lenni.

dráma

Ana (Krasznahorkai Ágnes) irodalomórákat tart, pozitív kapcsolatot ápol diákjaival és munkatársaival egyaránt, így megbecsült pedagógusi pozíciót tölt be a gimnáziumban.... több»

4