Közösség

Vélemény:

69 Emily és a bűn világa (Emily bűnbe esik)

(2022)

Emily és a bűn világa (Emily bűnbe esik)

puszta   2024.11.04 20:45
0

Realisztikusnak szánt alkotás – sajnos –, több irreális fordulattal a történetben. A rendezés, fényképezés és a színészi alakítások jók (a filmből nem derül ki, hány éves Emily, és Aubrey Plaza jól alakította, de nekem valahogy egy fiatalabb, 28-30 éves színésznő jobb lett volna, mert Plaza már simán kinéz 40-nek...). Innentől kicsit SPOILER-es: a történet fordulatai röhejesek, a hétköznapokban csak nyűglődő nő (aki bármennyire is talpraesett, vajon mióta szenved a be nem fejezett főiskola és a diákhitel miatt?) egyből érvényesül a bűnözők között, akik némelyike persze becsületes, és rendes, sőt, a „kontaktja” egy kifejezetten figyelmes, kedves ember (mint ugyebár általában a bűnözők). És persze innen sem hiányozhat némi „érzékenyítés”, Emily tele van elfojtott agresszióval, tehát rossz értelemben vett „férfias” tulajdonságokkal (a mozgása és a grimaszai is), a fickó meg – akivel természetesen hamar kialakul a szerelem – családcentrikus, álmodozó (feminin), de gyenge és kicsit ügyefogyott valaki, mint a film vége felé kiderül... Ráadásul megint ez a furcsa sugalmazás: ha valaki a hétköznapi életben akar érvényesülni, és még normális is, biztos végérvényesen a szakadék szélére kerül, bezzeg a bűnözők között egyből minden rendbe jön, még ha vannak is kisebb nehézségek... Hagyjuk ezt. Bár kicsit hezitáltam a 3 csillagon, mert ahogy írtam fent, a rendezés végül is nem volt vészes, sajnos ilyen sztorival és sugalmazásokkal kettőnél többet nem érdemel.