Közösség

Vélemény:

53 Most vagy soha!

(2024)

Az 1848-as látványvilágért megéri megnézni

Dysthymia   2024.11.25 20:01
0

Azt ugyan nem tudom, hová tették a 7 milliárdot, amibe állítólag került a film, de sok elemében szórakoztató végeredményt produkáltak. Nagyon jó lett például az 1848-as Pest látképe az épülő Lánchíddal a háttérben és a hajóhíddal, melyen olyan lelkesen, énekelve mentek át a márciusi ifjak vezetésével a pestiek, hogy kiszabadítsák Táncsicsot. Azt nem tudom, honnan vették, hogy énekelt volna a tömeg, amíg átvonult Budára (a forrásokban ennek semmi nyoma, és Petőfi naplója sem említ ilyesmit). Tetszetősek a verekedős jelenetek is, kicsit Guy Ritchie-stílusban. A Farkas nevű besúgó (Horváth Lajos Ottó) alakja kitalált ugyan, de nagyon is biztosra vehető, hogy számtalan ilyen figura volt Pesten, akik a Habsburgokat szolgálták. Berettyán Nándor szerintem nem rossz Petőfi, megjelenése és szavalatai is stimmelnek a költő alakjával. Nem értek egyet azzal, hogy történészek szedjék atomjaira a filmet, belekötve mindenbe (versengve, hogy ki talál benne több problémát). Egészében korhű az egész, szerintem kb. ez a lényeg. Nálam 4 csillagos, pedig nagyon nem vagyok Fideszes.