Közösség

Vélemény:

77 A 3-test probléma

(2024)

A 3-test probléma

JRD   2024.05.28 20:23
0

Mikor először megnéztem, úgy voltam vele, hogy egy jó erős 3*, aztán amikor újráztam, rájöttem, hogy ez a sorozat azért ennél többet érdemel.
Már a címe is érdekes, hiszen A háromtest-probléma nem csak egy kitalált elmélet, nemcsak egy légből kapott tézis.
Egyrészt számításokkal kiszámolható három test gravitációs terében az egymásra ható mozgása a legendás fizikus, Newton mozgástörvényei segítségével.
Másrészt (és ez az érdekesebb, legalábbis számomra) kvantummechanika területén, ahol 3 részecske mozgását képesek lemodellezni.
De szakadjunk el a tudománytól, és vegyük górcső alá a sorozatot.
Miközben néztem, úgy éreztem, hogy egy tudományos tételt elég jól tudtak közvetíteni, és aki számára ezek a dolgok idegenek, még az is képes megérteni a történet fonalát.
(Mondjuk, nem vagyok a tudomány embere, lehet, hogy egy igazi tudós ezt másképpen látja, gondolja.)
Mindenképp érdemes a figyelemre a sorozat. Már csak azért is, mert állítólag magát a sztorit az életben is furcsa kérdések lengik körül. A kínai bestsellerkönyv (író: Liu Cixin) sorozattá válásánál bábáskodó mogul (a YooZoo vállalt tulajdonosa) maga mérgezés áldozatává vált. (Érdekesség – vagy szimplán bunkóság –, hogy a gyilkos halálos ítéletének kihirdetése előtt egyetlen nappal „tűzte műsorára” a sorozatot.
Ha eddig csak átléptél a sorozat felett nézd meg bátran. Érdemes a figyelemre.
Ám ne hallgass rám! Majd ha megnézted, eldöntöd magad, hogy gondolataimat a tudatlan rajongás szülte-e, vagy valóban érdemes volt beáldozni pár órát az életedből.
Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!