Közösség

Vélemény:

80 Nürnberg

(2025)

Különleges Göring ábrázolás (80%)

von Dewitz   2026.07.27 19:00
0

Odajutottam én is, hogy írjak végre a Nürnbergről. Kicsit késve néztem meg, pedig nagyon kíváncsi voltam rá, mert előzetesen olvastam arról, hogy a rendező, James Vanderbilt érdekesen tálalja a főnáci Hermann Göring és kijelölt pszichológusa, Douglas Kelley párharcát a háborús bűnösök 1946-os perében. A szellemi párbaj valóban megvalósul, de inkább a bíróságon, ahol később David Maxwell-Fyfe végül sikeresen csőbe húzta. Göringet Russell Crowe, a pszichológust Rami Malek, a brit ügyészt pedig Richard E. Grant alakítja. A film tökéletesen visszaadja Göring ravasz, ám valójában érzéketlen jellemét és gondolkodását. Nagyon tetszett a helyszín, gondoskodtak a nürnbergi tárgyalóterem hű bemutatásáról. Amit hiányoltam, az a kegyetlenségek elkendőzése és Göring bűnei részletezésének elmaradása. Az is sajnálatos, hogy csak Rudolf Hess kap még játékidőt; a többi bűnöst csak nagyon szőrmentén ismerhetjük meg, noha a film elvben magáról a nürnbergi filmről szól, és nem csak Göringről. Értékelésem négy csillag és 80 százalék így is.