Közösség

Vélemény:

81 Fekete pont

(2024)

Fekete pont

Fikatours_blogger   2025.01.08 07:57
1

A sok jó kritikát olvasva, már nagyon vártam ezt a filmet, mégsem mindennapos, hogy egy fiatal alkotó az első játékfilmére mindjárt egy neves filmfesztiválon díjat nyerjen. Előre bocsátom, kifejezetten tetszett az alkotás, ezért is adtam rá jó osztályzatot. Ha dokumentumfilmként tekintenék rá, még ötöst is megérdemelne. De! Ha játékfilmként akarom értékelni, kénytelen vagyok néhány kritikai megjegyzést fűzni hozzá. A történetét nem éreztem elég kereknek. A szereplők hitelesek, a konfliktusok életszerűek, de nincs íve a drámának. Nem fut ki sehová. Társadalmi problémákat remekül ábrázoló jelenetek egymásutánja, de sem a szereplőknek, sem nekünk, nézőknek nem kínál megoldást. Dramaturgiája messze elmarad a hasonló témájú Elfogy a levegő című filmhez képest. Problémának érzem még, hogy az improvizált jelenetek (csacsognak a tanárnők, zsibong az osztály stb.), de még egyes párbeszédek hangminősége is minősíthetetlen. Konkrétan a felét nem értettem, amit mondanak. Végül egy apróság, de mivel kétórás a film, szóvá teszem: a gyerekek által hosszasan előadott színdarab túlírás, idegen test a film többi jelenetéhez képest. Ezt muszáj volt kiadnom magamból, remélem, senkinek nem sértettem meg vele az önérzetét. Szimler Bálintnak gratulálok, és várom a következő rendezését, amit egy jól megírt és szerkesztett forgatókönyvre alapoz majd.