Közösség

Vélemény:

75 24-es

(2024)

Életrajzi film a norvégok "partizán" hőséről

Bafam   2025.01.04 04:55
1

Ez a film egy életrajzi film a norvégok „partizán” hőséről, amely a második világháború idején játszódik Norvégiában. A német megszállás utolsó éveiben játszódik maga a történet, egy iskolai előadás alatt történő visszaemlékezésbe van beágyazva. Érdekes volt számomra, hogy a film vége felé az előadást hallgató gyerekek vagy az iskola tanulói cenzúra nélkül tehettek fel kérdéseket a norvég hősnek. „Ön ölt meg norvég honfitársakat a második világháborúban az akciója alatt?” – hangzott el az egyik legfontosabb kérdés a film alatt. Válasz nem érkezett, de a feszültség, az igazság keresésében rejlő borzalom az előadóteremben tapintható volt. Én konkrétan libabőrös lettem. Maga a film, a 24-es szám, egy rejtett skandináv gyöngyszem. Nem ez volt az első norvég második világháborúban játszódó film, de nem is az utolsó. Mindegyik, amelyeket eddig láttam, meglepően jók voltak, egyediek, eltértek az eddig megszokott háborús filmektől, csakúgy, mint ez a film is, a 24-es számú. Bátran merem ajánlani mindenkinek. Ha tehetem, még egyszer én is meg fogom még nézni.