Közösség

Vélemény:

 

66 Eyes of a Stranger

(1981)

Eyes of a Stranger

 
Filmbarbár   2019.02.02 22:13
1

Műfajilag nehezen besorolható B kategóriás mozira bukkantam a minap, ez volt az Eyes of a Stranger. A film valahol a thriller és a horror határán egyensúlyoz, hol ez, hol amaz a jelleg dominál benne. Alapvetően inkább thrillernek tartanám, bár kétségtelen, hogy akad benne néhány brutális jelenet (fejlevágás egy hentesbárddal, torok-elmetszés stb.). A történet viszonylag sok sablonból van összerakva - a gyanúsított történetesen egy túlbuzgó riporternő szomszédságában lakik, a tettes szinte mindig egyedül találja a leendő áldozatait -, és néhány motívum ismerős lehet máshonnan is (a beteges telefonálgatások az Ismeretlen hívásból vagy a Fekete karácsonyból, de az események sűrűjébe csöppenő vak lány is felidézheti pl. a Várj, míg sötét lesz c. klasszikust), ennek ellenére egy jól összerakott, jól működő filmet láthat a néző, amely kellőképpen adagolja a feszültséget is. Itt-ott akadnak ugyan laposabb pillanatok, de egy meglehetősen koherens sztori és a zene folyamatos izgalmat biztosít. A gyilkos hátborzongató, különösen ijesztő pl. az a jelenet, amikor a zuhanykabin falára tapasztja az arcát, illetve maga az egész viselkedése is borzongatja a nézőt, hiszen egy szexuálisan aberrált pszichopatával van dolgunk. A film a nemi erőszak kérdését több szempontból is középpontba emeli, egyrészt a gyilkosságok révén, másrészt a hősnő húgával kapcsolatban, akit gyerekként feltehetően megerőszakolt egy férfi, és ennek következtében vak és siketnéma lett. (Kissé túlzónak érzem azt, hogy ennyiféle fizikai változás történhetett, noha kétségtelen, hogy az erőszak átélése okozhat pl. némaságot.) Ami érdekes, az az, hogy Tracy történetét flashbackekből ismerhetjük meg, a horroroknál ez szerintem meglehetősen szokatlan. A gyilkos természetesen arctalan eleinte, de viszonylag hamar megláthatjuk őt a maga valójában, sőt, bizonyos jeleneteknek hála a szemfülesebb nézők még ennél korábban is rájöhetnek, ki is a tettes. Amit kicsit hiányoltam a filmből, az pl. a gyilkos motivációja, vagy az, honnan tudja az áldozatai nevét, egy alkalommal viszont megmutatják, hogyan cserkész be az utcán egy nőt.
SPOILER
Úgy vélem, amikor a gyilkos Tracyt kezdi kínozni, kissé kihasználatlan marad az a tény, hogy Tracy se nem lát, se nem hall, kettejük macska-egér harcát talán jobban is kidomboríthatták volna. Illetve voltak számomra némileg logikátlannak tűnő dolgok is a filmben, mint pl. a bemondónő betör a gyilkos lakásába, hogy bizonyítékot szerezzen ellene. Itt talál egy sáros cipőt, pedig a gyilkos egy korábbi ölése után a véres inget kidobja a szemetesbe, most viszont elfelejti megtakarítani a cipőjét. Ráadásul ennél könnyebben is bizonyítékhoz juthatott volna a csaj, ha pl. a fickó autójának kerekéről szed sármintát a parkolóban, nem kellett volna betörnie sehová.
SPOILER VÉGE
Nem tökéletes a film, de szerintem a hibái ellenére is bőven a nézhetőség határain belül van. A figurák eléggé egysíkúak ugyan, és maradt bennem némi hiányérzet a történet és a helyzetek kidolgozottsága okán is, összességében véve azonban mégis egy élvezhető alkotást kaptam.