Vélemény:

 

78 Isten útjai kifürkészhetetlenek

(2022)

Isten útjai kifürkészhetetlenek

 
néző   2022.12.15 02:33
0

Egyszerűen nem értem a végét. Sok minden tisztázódott a végére, de akkor se értem teljesen. Végül is tényleg beteg volt a nő, de hogy került oda, vagy a férjével mi volt? Képzelt világban élt a nő? Nem tartom buta embernek magam, de nekem magas, és nagyon foglalkoztat az egész.

 
Norva 2022.12.16 02:27
0

Engem is érdekelt a végén a csattanó, mert nagyon nem tudtam hová tenni az egészet, szóval utánanéztem (aki nem látta: SPOILER ALERT, NE OLVASSA TOVÁBB!!)

A könyv szerint (is) Alice ugyebár egy gazdag nő, aki időközben rájön, hogy a férje nem szereti őt és csak a pénzéért van vele együtt. A saját birtokukat is bordélyházzá alakította, ezért Alice elkezdi elveszíteni mentális egészségét, paranoiás lesz. Alice valóban megmérgezi a férjét többször is, ekkor jön képbe Dr. Donadíó, akit Alice Mr. Garcia de Olmonak hív. Az ő javaslatára be is vonul az intézetbe, a nyomozás történetét pedig azért találta ki, hogy ne őrültként kerüljön be az otthonba (kialakított egy saját igazságképet magáról), és annyira csűrte-csavarta további igazságokkal alátámasztva, hogy simán hihető volt, mert még a tények is magukért beszéltek.
Szóval a film vége gyakorlatilag arról szól, hogy Alice végül valóban találkozik azzal a dokival, akinek a kérésére bevonult az intézménybe, és szembekerül az igazság pillanatával, hogy valóban okkal van ott, ahol, csak egyszerűen annyira zseniálisan meg tudott győzni mindenkit a saját igazáról, hogy ez senkinek sem tűnt fel az igazgatót leszámítva. A könyv ennél tovább megy, mivel az igazság kiderülése után az orvosi tanács újra összeül, azonban a paranoia okát megszűntnek nyilvánították (ugye a férj már nem él otthon, elköltözött), ezért adnak neki egy második esélyt beépülni a normális életbe. Az utolsó csavar pedig, hogy elhagyva az intézményt Alice rájön, hogy nem érzi még magát késznek arra, hogy visszaszokjon a normális kerékvágásba, pánikba esik, és kéri, hogy visszakerüljön az intézménybe.

 
kavics 2023.02.06 12:45
0

Furcsa. A könyvet nem olvastam, de első megérzésem az volt, hogy a pali a nőt becsapva lelépett a pénzzel, és a nő így került az elmegyógyintézetbe. Számomra a film alapján a sztori így nézett ki: Van egy sikeres, gazdag nő és egy csajozós férj (lásd lovas klub jelenet). A férj kitalálta ezt a történetet, hogy a nőt tudtán kívül beküldi nyomozni, ahonnan nagy valószínűség szerint betegként nem fog kijönni. Az események peregtek, és kiderült, hogy a férj lelépett a pénzzel (ezt az egyik orvos, aki kiment a lakására és utána nézett a bankszámlának, megállapította), tehát a férj nem halt meg. Ha meg is halt volna, akkor a rendőrök szállítják az elmegyógyintézetbe a nőt. de szerintem még gyilkossági kísérlet esetén is. 1:25-nél, mikor az igazgató meséli el az ő verzióját, látható, hogy nem azzal a Dr. Donadióval beszél a férj, mint aki a végén bemegy a meghallgatásra. Aki a férjjel beszél, az egy kopasz ember – szerintem nem véletlenül mutatják messziről, és közelről csak a kezét. Az igazgató többletvagyona nem tisztázott. Bár mondta, hogy utána lehet nézni, de mivel számára a hírnév volt a fontos, azt is el tudom képzelni, hogy a többletpénz fejében szemet hunyt az igazság felett. A rendőrt se véletlenül környékezte meg. A rendőrnél mondjuk azt hittem, hogy benne van, de kiderült, hogy csak hülye. :D. A meghallgatáson, mikor bement az ál-Donadio, és a nő meglátta, hogy ugyanaz az ember, aki korábban de Olmonak adta ki magát (1:07 estély), végképp összetört. Tudta, hogy innen már nincs kiút, bármit mond, csak rosszabb lesz. Érdekes, hogy a könyv ezt hozza ki az olvasóból, a film meg (lehet csak belőlem) ezt. :D

 
Evelin Cséfalvay Veszprémi 2022.12.18 13:35
0

Szia! A könyvnek mi a címe?