Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
96%

Caligari (1920)

Das Cabinet des Dr. Caligari
Filmadatlap
 
23
Szereplők
5
Vélemények
6
Képek
1
Videók

Galéria (6)

Conrad Veidt
Werner Krauss
Rudolf Klein-Rogge
Friedrich Fehér
Werner Krauss
Conrad Veidt
Friedrich Fehér

Videók (1)

 
Berto49   2019. 07. 16.

legújabb vélemény

0
Egy a 12-ből

A Brüsszeli tizenkettő utolsó helyére sorolt film, de értékei alapján a rangsorban előkelőbb helyezést is kaphatott volna. Több szempontból is korszakalkotó mű, egyrészt a a német expresszionista film első darabja, amelynek a stílusjegyeit a weimari köztársaság rövid időtartama alatt sok filmkészítő használta. Másrészt egy új műfaj születése is ehhez a darabhoz köthető, ez pedig a horror filmvásznon történő megjelenése. Igaz, hogy korábban is voltak olyan filmek, amelyek használták a zsáner különböző sablonjait, de egységes egészbe a rendező, Robert Wiene foglalta. A kerettörténet használata enyhíti a mondanivalót, hiszen ez csak egy elmesélt esemény, amely vagy igaz, vagy sem. Mégis a közel száz éves film a mai nézőben is mély érzelmeket kelt, a ma már szokatlanul erős mimika, smink, vagy a rendhagyó díszletek elfeledtetik a különleges látvány révén, hogy mikor is készült ez a film. Nem lehet nem észrevenni egy tíz évvel később megjelent kisregény; Thomas Mann: „Mario és a varázsló” tematikai hasonlóságát. Az íróra minden bizonnyal hatással volt ez a ma is rendkívüli élményt nyújtó film. Meg kell említeni a felesége származása miatt 1933-ban emigrációba kényszerített színész, Conrad Veidt nevét. Első jelentős sikerét éppen ebben a filmben, Cesare, a gyilkos alvajáró szerepében érte el. Későbbi sikeres szerepei közül néhány: Jaffar a „Bagdadi tolvaj”-ból, vagy Heinrich Strasser őrnagy a „Casablancá”-ból.

 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

0

Istenem, hogy ez mennyire tetszett! Jó volt ez a sok geometrikus díszlet. Tetszett, hogy még a mai napig sem tudom, hogy ki az isten az a Dr. Caligari pontosan :D

 
Ragemarci   2015. 09. 20.

0

Expresszionista remekmű döbbenetes csavarral a végén.

 
batukán   2015. 12. 30.

0

Akit nem zavar, hogy már lassan 100 éve készült, mindenképpen nézze meg. nagyon jók a díszletek és a történet is tartogat meglepetéseket. Horror csemege.

 
marcibodri   2015. 09. 30.

0

Jó kis film ,nem várná az ember, hogy egy némafilm meglepi de aztán mégis :) A táj amit rajzoltak háttérnek sokszor nem áll össze, de ez gondolom direkt így volt. De amúgy telejesen korrekt.

 

A film forgatási helyszíne : Lixie-Atelier, Weißensee, Berlin, Németország.

(citizenfour99)
 

A filmre rengeteg más filmben hivatkoztak illetve megemlékeztek róla többek között : A macska és a kanári (1927) Aranypolgár (1941) A vadász éjszakája (1955)

(citizenfour99)
 

A filmnek ezek a verziói léteznek: The Cabinet of Caligari (1962) The Cabinet of Dr. Ramirez (1991) Dead by Dawn (2004) (Video) The Cabinet of Dr. Caligari (2005)

(citizenfour99)
 

A film első helyen szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 101 horrorfilm film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

A film sötét tükörképet mutat a a német társadalomról, talán a legsötétebbet a korabeli filmek közül. Hatása a háború utáni amerikai film noirtól a mai gótikus zenekarokig ível.

(rbernadett)
 
Miért kötelező megnézni? Mert Carl Mayer és Hanz Janowitz olyan két síkon is értelmezhető forgatókönyvet alkottak, amilyet csak a legtehetségesebb forgatókönyvírók tudnak, és mert az expresszionizmus képviselői úgy képesek játszani a fénnyel, hogy egy idő után jobban félünk tőle, mint a sötétségtől – és ezt bizony, látni kell. több»