A Menekülés Fort Bravóból című film története az amerikai polgárháború idején játszódik Arizónában, egy fogolytáborban, melynek vezetője kegyetlen módon uralkodik a rabokon. Egy beépült ügynöknő bájait felhasználva igyekszik elcsábítani a tábor vezetőjét, s felkelést szít a foglyok között.
(erare)

A kép forrása: MGM

62 Menekülés Fort Bravóból (1953)
Habár alapvetően western filmről van szó, de ugyanennyire romantikus kategóriába is sorolható, ami nem annyira meglepő egy William Holden film esetében. Kárpótlásul a gyönyörű Eleanor Parker-t (aki leginkább a Muzsika hangjából ismert) láthatjuk Holden oldalán, akik láthatóan nagyon élvezték a közös forgatást (...rejtély hogy több, akkoriban feltűnőnek számító nyelves csók hogyan mehetett keresztül a cenzúrán). De a western rajongóknak is tartogat izgalmakat a film, amely fokozatosan adagolja a feszültséget és a végére egészen jó kis suspense jelenet alakul ki. Csakis eredeti nyelven ajánlom a film megtekintését.
A kritikusok a film bemutatása után nem igazán méltatták a film forgatókönyvét és karaktereinek kibontását, viszont a rendezést, a színészi alakításokat és az Ansco color színekben pompázó látványvilágot nagyon jónak találták.
William Holden nem szerette a filmbéli egyenruháját, mert szerinte kihangsúlyozta alakjának előnytelen részeit.