Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
92%

Volt egyszer egy vadnyugat (1968)

C'era una volta il West
Filmadatlap
 
28
Szereplők
40
Vélemények
14
Képek
1
Videók

Galéria (14)

Claudia Cardinale
Claudia Cardinale
Keenan Wynn
Claudia Cardinale
Charles Bronson

Videók (1)

 
Reitman   2022. 08. 26.

legújabb vélemény

0

Ez egy nagyon zseniális, klasszikus film, annak ellenére, hogy nem vagyok oda a westernekért, ezt nagyszerűnek tartom.

 
petraszab   2021. 10. 27.

5

Ha valaki westernt szeretne nézni, mindenképpen ezt a filmet válassza. Remek látvány és izgalmas történet, nem beszélve a szereposztásról.

 
szaka123   2016. 01. 25.

4

Nagyon jó film. A nagybetűs Western. Klasszikus. Mindenkinek látnia kell legalább egyszer, utána pedig Ő maga akarja újranézni! Hosszú játékidő, ami csalóka, mert nagyon gyorsan elszalad az idő. Lassan csordogál a film a saját kis medrében, hogy aztá... több»

 
csd   2020. 10. 23.

2
Nincsenek véletlenek

Szerintem ezt a filmet nem kell bemutatni senkinek, így nem is szeretném túlmagyarázni a véleményemet. Nem véletlenül mondják rá, hogy "örök klasszikus", mert valóban az. Nyers, ugyanakkor meseszerű történet, ami persze tele van erőszakkal...ez egy ilyen műfaj, bármennyire is kalandossá avanzsálja Hollywood. Ettől függetlenül a Volt egyszer egy vadnyugat szerintem kötelező darab.

 
Sabnock Sanatory   2018. 12. 18.

2

Sergio Leone fantasztikusat alkotott. Igen, ez a grandiózus film egy alkotás... Bronson, és Cardinale a pozitív, és Fonda a negatív hős. Ez így jó, és így tökéletes! Klasszikus. 1000-szer nézhető western!!!

 
Ildikó Bacskai   2020. 10. 20.

2
Ezen nőttem fel

Fater nagy kedvence, így kicsi korunktól számtalanszor videókaziról megnézett kultfilm. A rendezésnek köszönhetően teljesen a jelenetekbe olvad az ember, meg ismételhetetlen vadnyugati képkockák, lassú dinamika és agyadba vésődő zene. Kislányként nyilván örültem, hogy legalább egy női szereplő felbukkan a filmben, még ha zsémbes is, de szerethető és csodálható.

 
Dodi   2015. 06. 17.

2

Jó a történet, jók a karakterek, kiválóak a színészek, végig leköti a néző figyelmét!

A film összbevétele 5 321 508 dollár volt (imdb.com).

 

A film szerepel az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(Norbi)
 

A filmben látható díszletek többségét Rómában, a Cinecittá stúdióban, míg a külső felvételeket Spanyolországban vették fel, csakhogy ennél a filmnél Sergio Leone ragaszkodott hozzá, hogy az Egyesült Államokban is forgassanak, méghozzá a John Ford filmekben gyakran megjelenő Monument Valley-ben is. A problémát az jelentette, hogy a Valley vöröshomokos talaja elütött a spanyolországi, világosabb földektől, így a stábnak többzsáknyi homokot kellett magával vinni az USA-ba a kellő hatás elérése érdekében.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatást beárnyékolta egy tragikus eset is: Al Mulock, aki a vasúti nyitójelenetben az egyik banditát alakította, a forgatási nap végén teljes kosztümével együtt kiugrott a hotelszobája ablakából és szörnyethalt. Sergio Leone praktikus, de eléggé kegyetlen gondolkodásáról sokat elmond, hogy amikor Mulokcot el akarták vinni a kórházba, a rendező inkább azzal volt elfoglalva, hogy visszaszerezze a kosztümöt, mert kellett még pár felvételhez.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Sergio Leone híres volt precizitásáról és aprólékosságáról, még az olyan eseteknél is, amelyekről mindenki tudta, hogy a moziban senki nem fogja észrevenni. Tonino Delli Colli egyszer elmondta, hogy például a Woody Strode kalapjára csöpögő víznek pont a kalap közepére kellett érkeznie, nagyjából 3 méteres magasságból, ami egyáltalán nem volt könnyű.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Rotten Tomatoes oldalán 98%-os értékelést kapott 55 kritika alapján.

(Bogi87)
 
Sergio Leone negyvenhét éves vadnyugati opus magnuma egy bealkonyuló régi és egy rohamosan közeledő új világ határán játszódik: az acélparipa érkezik, a revolverhősök távoznak. BÉKÉS BÁLINT KRITIKÁJA. több»
 
Egyértelmű, hogy ennek az epikus filmnek a szélesvászon a lételeme – kihagyhatatlan a lehetőség, hogy ismét moziban látható. több»