Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
93%

Volt egyszer egy vadnyugat (1968)

C'era una volta il West
Filmadatlap
 
28
Szereplők
35
Vélemények
14
Képek
1
Videók

Galéria (14)

Claudia Cardinale
Claudia Cardinale
Keenan Wynn
Claudia Cardinale
Charles Bronson

Videók (1)

 
Caravaggio1978   2021. 05. 23.

legújabb vélemény

0
Túlmisztifikált

Túl sok változatosság nem volt akkoriban, nyilván ezért favorizálta mindenki. Utána meg éppen csak azért, mert azt hallottam, hogy tuti stb. stb. Tény, hogy ikonikus film, de ahogy ma már nem szeretik túl sokan a harmincéves Suzukikat, úgy ez a film 2021 ben már csak ilyen vicc, amit egy borús estén meg lehet nézni.

 
Sabnock Sanatory   2018. 12. 18.

1

Sergio Leone fantasztikusat alkotott. Igen, ez a grandiózus film egy alkotás... Bronson, és Cardinale a pozitív, és Fonda a negatív hős. Ez így jó, és így tökéletes! Klasszikus. 1000-szer nézhető western!!!

 
csd   2020. 10. 23.

0
Nincsenek véletlenek

Szerintem ezt a filmet nem kell bemutatni senkinek, így nem is szeretném túlmagyarázni a véleményemet. Nem véletlenül mondják rá, hogy "örök klasszikus", mert valóban az. Nyers, ugyanakkor meseszerű történet, ami persze tele van erőszakkal...ez egy ilyen műfaj, bármennyire is kalandossá avanzsálja Hollywood. Ettől függetlenül a Volt egyszer egy vadnyugat szerintem kötelező darab.

 
szaka123   2016. 01. 25.

1

Nagyon jó film. A nagybetűs Western. Klasszikus. Mindenkinek látnia kell legalább egyszer, utána pedig Ő maga akarja újranézni! Hosszú játékidő, ami csalóka, mert nagyon gyorsan elszalad az idő. Lassan csordogál a film a saját kis medrében, hogy aztá... több»

 
Dodi   2015. 06. 17.

1

Jó a történet, jók a karakterek, kiválóak a színészek, végig leköti a néző figyelmét!

 
Deku   2017. 07. 08.

0

Lehet kellett volna bele egy Clint Eastwood mert így nagyon gyér lett. Többet vártam volna ettől a filmtől. Nem lett teljesen rossz de nem is nagy szám. Azonban akik szeretik a könnyed western dolgokat talán bejöhet. Nem okozott maradandó élményeket.

2
 
Ildikó Bacskai   2020. 10. 20.

1
Ezen nőttem fel

Fater nagy kedvence, így kicsi korunktól számtalanszor videókaziról megnézett kultfilm. A rendezésnek köszönhetően teljesen a jelenetekbe olvad az ember, meg ismételhetetlen vadnyugati képkockák, lassú dinamika és agyadba vésődő zene. Kislányként nyilván örültem, hogy legalább egy női szereplő felbukkan a filmben, még ha zsémbes is, de szerethető és csodálható.

A film összbevétele 5 321 508 dollár volt (imdb.com).

 

A film szerepel az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(Norbi)
 

A filmben látható díszletek többségét Rómában, a Cinecittá stúdióban, míg a külső felvételeket Spanyolországban vették fel, csakhogy ennél a filmnél Sergio Leone ragaszkodott hozzá, hogy az Egyesült Államokban is forgassanak, méghozzá a John Ford filmekben gyakran megjelenő Monument Valley-ben is. A problémát az jelentette, hogy a Valley vöröshomokos talaja elütött a spanyolországi, világosabb földektől, így a stábnak többzsáknyi homokot kellett magával vinni az USA-ba a kellő hatás elérése érdekében.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatást beárnyékolta egy tragikus eset is: Al Mulock, aki a vasúti nyitójelenetben az egyik banditát alakította, a forgatási nap végén teljes kosztümével együtt kiugrott a hotelszobája ablakából és szörnyethalt. Sergio Leone praktikus, de eléggé kegyetlen gondolkodásáról sokat elmond, hogy amikor Mulokcot el akarták vinni a kórházba, a rendező inkább azzal volt elfoglalva, hogy visszaszerezze a kosztümöt, mert kellett még pár felvételhez.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Sergio Leone híres volt precizitásáról és aprólékosságáról, még az olyan eseteknél is, amelyekről mindenki tudta, hogy a moziban senki nem fogja észrevenni. Tonino Delli Colli egyszer elmondta, hogy például a Woody Strode kalapjára csöpögő víznek pont a kalap közepére kellett érkeznie, nagyjából 3 méteres magasságból, ami egyáltalán nem volt könnyű.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Rotten Tomatoes oldalán 98%-os értékelést kapott 55 kritika alapján.

(Bogi87)
 
Sergio Leone negyvenhét éves vadnyugati opus magnuma egy bealkonyuló régi és egy rohamosan közeledő új világ határán játszódik: az acélparipa érkezik, a revolverhősök távoznak. BÉKÉS BÁLINT KRITIKÁJA. több»
 
Egyértelmű, hogy ennek az epikus filmnek a szélesvászon a lételeme – kihagyhatatlan a lehetőség, hogy ismét moziban látható. több»