Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
93%

Volt egyszer egy vadnyugat (1968)

C'era una volta il West
Filmadatlap
 
29
Szereplők
33
Vélemények
14
Képek
1
Videók
 
HETEDIK   2020. 07. 27.

legújabb vélemény

Sosem lesz kedvencem, de vannak benne zseniális jelenetek, értem ez alatt az elején a família kiírtását, vagy a végén a harmonikás jelenetet. A zene pedig annyira legendás hogy nincs ember aki fel ne ismerné néhány másodperc alatt. Kult klasszikus, aminek vénájából nagyon sok western táplálkozott.

 
szaka123   2016. 01. 25.

Nagyon jó film. A nagybetűs Western. Klasszikus. Mindenkinek látnia kell legalább egyszer, utána pedig Ő maga akarja újranézni! Hosszú játékidő, ami csalóka, mert nagyon gyorsan elszalad az idő. Lassan csordogál a film a saját kis medrében, hogy aztá... több»


 
Deku   2017. 07. 08.

Lehet kellett volna bele egy Clint Eastwood mert így nagyon gyér lett. Többet vártam volna ettől a filmtől. Nem lett teljesen rossz de nem is nagy szám. Azonban akik szeretik a könnyed western dolgokat talán bejöhet. Nem okozott maradandó élményeket.

 
Dodi   2015. 06. 17.

Jó a történet, jók a karakterek, kiválóak a színészek, végig leköti a néző figyelmét!

 
Sabnock Sanatory   2018. 12. 18.

Sergio Leone fantasztikusat alkotott. Igen, ez a grandiózus film egy alkotás... Bronson, és Cardinale a pozitív, és Fonda a negatív hős. Ez így jó, és így tökéletes! Klasszikus. 1000-szer nézhető western!!!

 
MidoD7   2019. 04. 06.

Gyenguszka lett, talán ha kettest adhatnék neki, annyira rossz. Amolyan egyszerű sztori, amit már több filmnél megszokhattunk, keverve 1-2 jó poénnal. Azonban nem lett korszakalkotó a kategóriájában.

 
Kis Anna Kinga   2018. 07. 10.

Klasszikus western, amiben nincs benne Clint? Igen, de attól meg nagyon jó. Bronson parádés és minden pillanata zseni. Hosszú, lassú folyású film, ami egyik pillanatról a másikra vált, és olyan erővel szippant be, h abban a percben ahogy véget ér, már kezded is újranézni. Csodálatos zene és képi világ, ahogy megszoktuk.

Claudia Cardinale
Claudia Cardinale
Keenan Wynn
Claudia Cardinale
Charles Bronson

A film összbevétele 5 321 508 dollár volt (imdb.com).

 

A film szerepel az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(Norbi)
 

A filmben látható díszletek többségét Rómában, a Cinecittá stúdióban, míg a külső felvételeket Spanyolországban vették fel, csakhogy ennél a filmnél Sergio Leone ragaszkodott hozzá, hogy az Egyesült Államokban is forgassanak, méghozzá a John Ford filmekben gyakran megjelenő Monument Valley-ben is. A problémát az jelentette, hogy a Valley vöröshomokos talaja elütött a spanyolországi, világosabb földektől, így a stábnak többzsáknyi homokot kellett magával vinni az USA-ba a kellő hatás elérése érdekében.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatást beárnyékolta egy tragikus eset is: Al Mulock, aki a vasúti nyitójelenetben az egyik banditát alakította, a forgatási nap végén teljes kosztümével együtt kiugrott a hotelszobája ablakából és szörnyethalt. Sergio Leone praktikus, de eléggé kegyetlen gondolkodásáról sokat elmond, hogy amikor Mulokcot el akarták vinni a kórházba, a rendező inkább azzal volt elfoglalva, hogy visszaszerezze a kosztümöt, mert kellett még pár felvételhez.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Sergio Leone híres volt precizitásáról és aprólékosságáról, még az olyan eseteknél is, amelyekről mindenki tudta, hogy a moziban senki nem fogja észrevenni. Tonino Delli Colli egyszer elmondta, hogy például a Woody Strode kalapjára csöpögő víznek pont a kalap közepére kellett érkeznie, nagyjából 3 méteres magasságból, ami egyáltalán nem volt könnyű.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A Rotten Tomatoes oldalán 98%-os értékelést kapott 55 kritika alapján.

(Bogi87)
 

A Rotten Tomatoes TOP 100 akció-, és kalandfilm kategória listájának 31.helyén áll.

(Bogi87)
 

A 20. legnagyobb bevételt hozó film az USA-ban, 1968-ban.

(dulkap)
 

A filmből 20 percet kivágtak, így került az amerikai mozikba, és így is bukás volt, Európában viszont az eredeti verzió is sikert aratott.

(mamiéstöti2)
 

Ez volt az első spagettiwestern, amit az Usaban is forgattak.

(mamiéstöti2)
 

Henry Fonda felesége és Claudia Cardinale közt volt némi feszültség, mert Henry elvitte nejét a Claudiával készült szexjelenetének forgatására.

(mamiéstöti2)
 
Sergio Leone negyvenhét éves vadnyugati opus magnuma egy bealkonyuló régi és egy rohamosan közeledő új világ határán játszódik: az acélparipa érkezik, a revolverhősök távoznak. BÉKÉS BÁLINT KRITIKÁJA. több»
 
Habár a western műfajának alapvető vonásaitól nem tér el, mégis teljesen új, friss, egyedi stílusban meséli el nekünk egy vadnyugati bosszúállás történetét Sergio Leone. Kötelező darab! több»
 
Egyértelmű, hogy ennek az epikus filmnek a szélesvászon a lételeme – kihagyhatatlan a lehetőség, hogy ismét moziban látható. több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.