73% 46 szavazat
Hanussen

Hanussen

Hanussen
Filmadatlap
1
Vélemények (1)
33
Szereplők (33)
10
Képek (10)
3
Videók (3)
2
Érdekességek (2)
2
Díjak (2)
Filmkritika
1
Cikkek (1)
Fórum
Lejátszás

FILMINFÓ

Tartalom 1
Tartalom 2

Miután Klaus Schneider súlyos fejsérülést szenvedett, orvosa felfedezi, hogy a férfi ennek következtében akár hipnózisra is képes, amit ő a gyógykezeléseihez is fel tud használni.

(csd)

Rendező: Szabó István
Ország: Ausztria, Magyarország
Premier (HU): 1988.10.06.

Hol nézheted

 
2019.02.22 Berto49

legújabb vélemény

Hős, vagy sarlatán?

A történet hőse élő személy volt, valódi nevén Hermann Steinschneider (1889-1933), aki a háború után varietékben lépett fel majd gondolatolvasással kezdett el foglalkozni. A zsidó származását titkoló Hanussen állítólag megjósolta a Reichstag felgyújtását. Nem kimondottan életrajzi film, hanem inkább Szabó István közép-európai trilógiájához (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) illeszkedő alkotás. Brandauer szerepeltetése túlzás volt Szabónál, valószínűleg a producer ragaszkodott hozzá, mert egy magyar színész, mondjuk a szinkronhangja, Szakácsi Sándor talán még jobban is el tudta volna játszani. Ebből a három filmből - véleményem szerint - a „Redl ezredes” a legkiemelkedőbb darab. Azt, hogy Hanussen valóban rendelkezett-e parafenomén képességekkel, vagy csak egy csaló sarlatán volt lehetetlen eldönteni, tragikus sorsa miatt azonban érdemes volt alakját megörökíteni. A hatalommal való nem bizonyított cinkos összejátszása végezetül a nácizmus diktatúrájának sötétségét mutatta be. A filmben elég gyakran feltűntek ijesztő, aszott lárvaarcú, agyonsminkelt öregasszonyok, az igazat megvallva elképzelésem is alig van arról, hogy miért. Talán az idő kérlelhetetlen múlásának az érzékeltetése volt. a cél?

0

A film összbevétele 82 635 dollár volt (imdb.com).

#1
 

1989-ben jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriájában, de nem nyert, helyette a „Hódító Pelle” c. Andersen Nexö-adaptáció nyerte el az Oscar-díjat.Szerző: Berto49

#2