Játssz egy Samsung Tv-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
69
Filmadatlap
 
23
Szereplők
1
Vélemények
1
Képek
Videók
Hanussen

 
Berto49   2019. 02. 22.
Hős, vagy sarlatán?

A történet hőse élő személy volt, valódi nevén Hermann Steinschneider (1889-1933), aki a háború után varietékben lépett fel majd gondolatolvasással kezdett el foglalkozni. A zsidó származását titkoló Hanussen állítólag megjósolta a Reichstag felgyújtását. Nem kimondottan életrajzi film, hanem inkább Szabó István közép-európai trilógiájához (Mephisto, Redl ezredes, Hanussen) illeszkedő alkotás. Brandauer szerepeltetése túlzás volt Szabónál, valószínűleg a producer ragaszkodott hozzá, mert egy magyar színész, mondjuk a szinkronhangja, Szakácsi Sándor talán még jobban is el tudta volna játszani. Ebből a három filmből - véleményem szerint - a „Redl ezredes” a legkiemelkedőbb darab. Azt, hogy Hanussen valóban rendelkezett-e parafenomén képességekkel, vagy csak egy csaló sarlatán volt lehetetlen eldönteni, tragikus sorsa miatt azonban érdemes volt alakját megörökíteni. A hatalommal való nem bizonyított cinkos összejátszása végezetül a nácizmus diktatúrájának sötétségét mutatta be. A filmben elég gyakran feltűntek ijesztő, aszott lárvaarcú, agyonsminkelt öregasszonyok, az igazat megvallva elképzelésem is alig van arról, hogy miért. Talán az idő kérlelhetetlen múlásának az érzékeltetése volt. a cél?

A film összbevétele 82 635 dollár volt (imdb.com).

 

1989-ben jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriájában, de nem nyert, helyette a „Hódító Pelle” c. Andersen Nexö-adaptáció nyerte el az Oscar-díjat.

(Berto49 )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.