Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
27
Szereplők
Vélemények
10
Képek
1
Videók
Huszadik század
Robert De Niro
Robert De Niro
Donald Sutherland
Robert De Niro
Gérard Depardieu
Robert De Niro
Gérard Depardieu
Robert De Niro
Dominique Sanda
Robert De Niro
Robert De Niro
Dominique Sanda
Gérard Depardieu
 

Magyarországon vágatlanul mutatták be a filmet, az első két részt 1978. szeptember 14-én, a harmadik-negyedik részt szeptember 28-án.

(Bogi87)
 

Amerikában a meztelen jelenetek miatt cenzúrázták a filmet.

(Bogi87)
 

A film fogadtatása mind a Szovjetunióban, mind az Egyesült Államokban hűvös volt. Amerikában sokallták a vörös zászlókat, a szocialista táborban pedig a kínai kulturális forradalom hatását vélték felfedezni.

(Bogi87)
 

1976. szeptember 25-én Olaszországban betiltották a filmet egy salernói könyvtárigazgató feljelentésére nyomán.

(Bogi87)
 

A filmet nagyrészét a Busseto községhez tartozó Corte delle Piacentinében forgatták, mely Verdi szülőfalujától, csupán 2 km-re található. A városi jeleneteket Guastallában vették fel. Egyéb forgatási helyszínek: a római Cinecittà stúdiója és Parma, Bertolucci szülővárosa volt.

(Bogi87)
 

Bertolucci a filmjét a négy évszak szerint tagolta. A nyári képek a fiúk gyermekkora, az őszi jelenetek a felnőttkor eseményeihez társulnak, a fasizmus évszaka a tél, a felszabaduláshoz pedig tavasz kapcsolódik.

(Bogi87)
 

A film nemzetközi forgalmazási címe 1900, de ez két okból is téves választás volt. Egyrészt a történet azzal kezdődik, hogy egy Rigolettónak öltözött ittas férfi azt kiabálja, hogy „Verdi meghalt!”, Verdi azonban nem 1900-ban, hanem 1901-ben halt meg. Az olasz cím sem kapcsolódik az 1900-hoz, ugyanis a XX. század sem 1900-zal, hanem 1901-gyel kezdődött.

(Bogi87)
 

Anita szerepét Maria Schneider kapta, ám a színésznő otthagyta a forgatást, Bertolucci ezután Stefania Sandrellinek ajánlotta fel a szerepet.

(Bogi87)
 

Orson Welles először elvállalta Alfredo nagyapjának szerepét, de később visszamondta, mert nem értett egyet Bertolucci alkotói módszereivel. A szerepet végül Burt Lancaster játszotta el.

(Bogi87)
 

Bertolucci Alfredo Berlinghieri szerepét Jack Nicholsonnak szerette volna adni, de ez nem jött össze, végül Robert De Niro kapta meg a szerepet.

(Bogi87)
 
Összességében nem nyújt földhöz vágós élményt, azonban a hosszú játékidő ellenére nem esik szét a film, zseniális jelenetek sora található benne, ennek és a színészi alakításoknak köszönhetően lesz elsősorban felejthetetlen élmény Bertolucci monumentális alkotása. 8/10 több»
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.