Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
78

Szerelmek városa (1945)

Les enfants du paradis
Filmadatlap
 
26
Szereplők
1
Vélemények
8
Képek
1
Videók
Szerelmek városa

 
Berto49   2018. 05. 16.

Francia költői realizmus: ez a „címke” illik legjobban erre a filmre. Az 1840-es évek Párizsában játszódó történet főhősei közül az egyik Pierrot (Jean-Louis Barrault, a világhírű pantomimművész és sokoldalú színházi szakember) egy párizsi külvárosi pantomim-színház művésze, aki a nagybetűs szerelmet egy titokzatos szépasszony (Garance) alakjában véli felfedezni. Ugyanebbe a varázslatos nőbe (Arletty alakítása) szerelmes három másik férfi is. A történet folytatása hét év múlva játszódik, amikor már Pierrot családos ember és egész Párizsban elismert művész, de korábbi szerelmét nem tudja elfelejteni.

Arletty
Arletty
Marcel Herrand
Jean-Louis Barrault
Pierre Brasseur
Arletty
 

A film bemutatását nehezítette Arletty napvilágra került kollaboráns tevékenysége, egy német tisztviselő szeretője volt, ezért börtönbüntetésre is ítélték.

(Berto49 )
 

Két magyar vonatkozású alkotója is van ennek a remekműnek. Zenéjét Joseph Cosma (Kozma József, 1906-1969) komponálta, akinek a leghíresebb sanzonja a „Hulló levelek”. A kísérőzenét a világhírű Charles Münch, dirigens és hegedűművész vezényelte. A másik magyar származású közreműködő Trauner Sándor (1906-1993), festőművész, díszlet- és jelmeztervező volt. Neki és két szintén magyar fényképész barátjának köszönhető, hogy a 30-as évek eltűnt, lebontott Párizsát fotókon megőrizték. A német megszállás alatt Nizzában készült film stáblistáján - származásuk miatt - sem Kozma, sem Trauner neve nem szerepelhetett, csak később tették rá a közreműködésük tényét.

(Berto49 )
 

1990-ben ezt a Marcel Carné által rendezett művet választották minden idők legjobb francia filmjének.

(Berto49 )
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.