Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
85%

Szerelmek városa (1945)

Les enfants du paradis
Filmadatlap
 
26
Szereplők
1
Vélemények
8
Képek
1
Videók
Szerelmek városa
 
Berto49   2018. 05. 16.

legújabb vélemény

0

Francia költői realizmus: ez a „címke” illik legjobban erre a filmre. Az 1840-es évek Párizsában játszódó történet főhősei közül az egyik Pierrot (Jean-Louis Barrault, a világhírű pantomimművész és sokoldalú színházi szakember) egy párizsi külvárosi ... több»


Galéria (8)

Arletty
Arletty
Marcel Herrand
Jean-Louis Barrault
Pierre Brasseur
Arletty

Videók (1)

 

A film bemutatását nehezítette Arletty napvilágra került kollaboráns tevékenysége, egy német tisztviselő szeretője volt, ezért börtönbüntetésre is ítélték.

(Berto49)
 

Két magyar vonatkozású alkotója is van ennek a remekműnek. Zenéjét Joseph Cosma (Kozma József, 1906-1969) komponálta, akinek a leghíresebb sanzonja a „Hulló levelek”. A kísérőzenét a világhírű Charles Münch, dirigens és hegedűművész vezényelte. A másik magyar származású közreműködő Trauner Sándor (1906-1993), festőművész, díszlet- és jelmeztervező volt. Neki és két szintén magyar fényképész barátjának köszönhető, hogy a 30-as évek eltűnt, lebontott Párizsát fotókon megőrizték. A német megszállás alatt Nizzában készült film stáblistáján - származásuk miatt - sem Kozma, sem Trauner neve nem szerepelhetett, csak később tették rá a közreműködésük tényét.

(Berto49)
 

1990-ben ezt a Marcel Carné által rendezett művet választották minden idők legjobb francia filmjének.

(Berto49)
 

A film szerepel az, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című, Steven Jay Schneider által készített gyűjteményben.

(rbernadett)
 

A legdrágább francia film volt annak idején.

(rbernadett)
 

A forgatókönyvíró, Jacques Prévert Nathalie karakterét Marie Déa-nek írta.

(rbernadett)
 

Amikor Olaszország a nácik kezére került, az olasz társproducerek kiléptek a projektből, amivel úgymond pénzügyi vákuumot okoztak a film költségvetésében.

(rbernadett)