81% 137 szavazat
Szárnyát vagy combját?

Szárnyát vagy combját?

L'Aile ou la Cuisse
Filmadatlap
5
Vélemények (5)
17
Szereplők (17)
3
Képek (3)
1
Videók (1)
2
Érdekességek (2)
Díjak
Filmkritika
Cikkek
Fórum
JRD  
Louis de Funès

FILMINFÓ

Az ismert, hatvanéves éttermi kritikus, Charles Duchemin pályafutása csúcsán a visszavonulás gondolatával foglalkozik. Előtte azonban még el akarja készíteni híres éttermi kalauzának utolsó kiadását, illetve át akarja adni fiának, Gérardnak tudását és szakmai tapasztalatát. A fiúnak azonban esze ágában sincs édesapja nyomdokaiba lépni és titokban vándorcirkuszt alapít, amelyben bohócként lép fel. Charles-nak más gondjai is akadnak: legnagyobb ellensége, Jacques Tricatel gyorséttermi birodalmával forradalmasítani akarja a francia gasztronómiát. A férfi megpróbálja ellopni az éttermi kalauz utolsó kiadását, hogy titokban megszerezhesse a rosszul minősített vendéglátó egységeket.

Rendező: Claude Zidi
Forgatókönyvíró: Claude Zidi, Michel Fabre
Ország: Franciaország
Premier (HU): 1991.12.27.
 
2022.03.13 JRD

legújabb vélemény

Egy újabb francia gyöngyszem...

Hiába, azért a francia humor ott van a legjobbak között. És erre garancia volt már 1976-ban is (és mind a mai napig) Luise de Funes színészi játéka. Bevallom, néha nehezen tudom eldönteni, hogy hol kezdődik a színészkedése, és hol maga Funes, hiszen kissé ördögi gnómszerű kinézete annyira adja a hasonló figurákat, hogy csak na. Egyébként Funes minden filmje (akárcsak Pierre Richard-é) kitűnő választás. Ebben a filmben pedig azért elgondolkodik a néző. Vajon tényleg az vagy, amit megeszel? Vajon a túlmisztifikált konyhának leáldozott? Vajon mit kapunk be a gyorséttermi kajákkal? (Bennem - ahányszor csak megnézem a filmet -, mindig a M..i és a B....r K..g jut az eszembe, és nem pozitív példaként.) Nézd meg, ahogyan a francia színészvilág nagyjai elszórakoztatnak egy másfél órára! Érdemes! Szóval! Filmre fel, és jó szórakozást!

2
 
2022.03.09 F79

a nap véleménye

Akcióban a francia gasztronómia csendőre

A hozzászólás cselekményleírást tartalmazhat!

"Azzá leszel, amit eszel" - ha ez igaz, akkor Charles Duchemin a mi őrangyalunk, aki szigorúan felügyeli az elénk kerülő ételek minőségét, nehogy valami ocsmány hulladékként szülessünk újjá. A visszavonulását tervező rendíthetetlen éttermi kritikus -... Teljes kritika

7
 
2016.02.14 doroffee

Zseniális film. Megvan benne a francia filmek bája, egy szuper koncepció, némi kritika az éttermek és étteremkritikusok világáról és ezernyi fantasztikus poén. Louis de Funes egyik legjobbja.

2
 
2020.08.30 sammy88

Papikát papikáta ZABÁLJ!

Amikor adta a tv, felvettük videóra, és valahogy az eleje lemaradt, és mikor sok évvel később megnéztem, akkor mondom jéééé, így kezdődik? Louis de Funés szokásos formáját Balázs Péter kiválóan egészíti ki, és szeretteti meg magát a bohókás stílussal. Az utazgatásuk és inkognitójuk nagyon vicces, viszont a gyárban tett látogatás még felnőttként is kissé bizarr. Vagy annyira nagy hatást tett rám gyerekként, hogy a nyomai megmaradtak.

1
 

Louis de Funes főszereplésével ismét egy szuper film, ami nagyon megdolgoztatja a rekeszizmainkat. Clude Zidi egy kifejezetten jó filmet rendezett, minden egyben van mind képileg, mind színészileg.

2
 

A film 43,8 millió dolláros bevételt produkált. Szerző: LionelMessi10

#1
 

Ez volt Louis de Funès első filmje azt követően, hogy 1975-ben kettős szívrohamot kapott.Szerző: LionelMessi10

#2