Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
70

Út Indiába (1984)

A Passage to India
Filmadatlap
 
28
Szereplők
4
Vélemények
6
Képek
2
Videók
Út Indiába
 
Berto49   2017. 09. 27.

legújabb vélemény

Legalább némi fogalmat alkothattam erről a Forster könyvről. Nem olvastam és valószínűleg nem is fogom, ennek ellenére a filmváltozat érdekes volt. csak a 165 perc nagyon hosszú. Sok szörnyűséges dolog mellett a gyarmatosítás is az emberiség szégyene, az a hamis érv, hogy civilizálttá teszik az adott területet hipokrita állítás. Például Indiában évszázadokkal előbb magasabb rendű civilizáció – természetesen az európaitól tejesen különböző – létezett, mikor még a brit szigetek a rómaiak provinciája volt. Olvastam, hogy az un. indusvölgyi civilizáció Kr. e. 2300 és 1700 között élte a fénykorát, tehát még jóval előbb, mint a rómaiak. Visszatérve a filmre a története is érdekes és rengeteg gyönyörű tájat mutatott be Indiáról.

 
e-batta   2016. 09. 07.

Szeretem a Foster regényei alapján készült filmeket, de ez picit csalódást okozott. Indiát misztikus és titokzatos világnak ábrázolja, ugyanakkor nagyon is földhözragadt szemszögből. Bár azt meg kell hagyni, hogy Foster leginkább a korabeli angol társadalmi viszonyok leírásában zseniális. Ebben a film is nagyon jó képet mutat. A brit birodalom fensőbbséges tudatában hívő uralkodó osztály távolságtartó, merev és formális kapcsolatrendszere, az indiai hagyományok semmibevétele, a felsőbbrendűség állandó kinyilatkoztatása, mind megannyi apró jelenet során tárul elénk. Két szereplő különösen megfogott; mindketten nyitottak és kíváncsiak voltak: Peggy Ashcroft (Mrs. Moore) és James Fox (Richard Fielding). Ugyanakkor a két főszereplő csalódást okozott, nem igazán tudtam beleélni magamat a helyzetükbe, pedig mindketten hitetetlen traumán mentek keresztül: Judy Davis (Adela Quested) és Victor Banerjee (Dr. Aziz) szerintem nem jó választás voltak erre a két rettenetesen bonyolult jellemre. Egy hasonló sztorit érintőlegesen bemutató film, a Korona ékköve című minisorozat már sokkal autentikusabb, Paul Scott Raj Quartett tetralógiája nyomán (Art Malik, aki ebben a filmben is szerepel, ott sokkal inkább megmutatta azt a társadalmi, sőt faji különbséget, ami egy hindu és egy angol között fennáll).


 
cody0507   2015. 11. 19.

Az biztos, hogy a film rendkívül epikus, a játékidő rendkívül hosszú és én mégis végigbírtam nézni egyszerre. De nem bántam meg, mert ez egy annyira monumentális történet, hogy szerintem bárkit odaszegez a képernyő elé.

 
duhaj   2014. 11. 08.

Én csak azt bánrom, hogy nem moziban nézhettem ezt meg, mivel annyira jól néz ki a film. A történet nincs túlbonyolítva, de nem is kell, jól össze van rakva, meg van írva és kész. Az alakítások persze nem nagy eresztések, de ennek ellenére minden nagyon a helyén van a filmben.

Art Malik
Judy Davis
Peggy Ashcroft

A film összbevétele 27 187 653 dollár volt (imdb.com).

 

A rajongók legnagyobb boldogságára ez a film az 1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz című gyűjteménybe bekerült.

(Norbi)
 

David Lean és Judy Davis között gyakoriak voltak az összecsapások, aki azzal vádolta a rendezőt, hogy elvesztette a kapcsolatot a valósággal, mert nem rendezett már 15 éve.

(e-batta)
 

A kapcsolat David Lean és Alec Guinness között sokat romlott a film forgatása alatt. Az utolsó csepp a pohárban, amikor Guinness megtudta, hogy egy jelenetét teljesen kivágta a rendező. Ezután soha többet nem találkoztak és beszéltek egymással.

(e-batta)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.