Közösség

Vélemény:

 

73 Út Indiába

(1984)

Út Indiába

 
e-batta   2016.09.07 00:58
0

Szeretem a Foster regényei alapján készült filmeket, de ez picit csalódást okozott. Indiát misztikus és titokzatos világnak ábrázolja, ugyanakkor nagyon is földhözragadt szemszögből. Bár azt meg kell hagyni, hogy Foster leginkább a korabeli angol társadalmi viszonyok leírásában zseniális. Ebben a film is nagyon jó képet mutat. A brit birodalom fensőbbséges tudatában hívő uralkodó osztály távolságtartó, merev és formális kapcsolatrendszere, az indiai hagyományok semmibevétele, a felsőbbrendűség állandó kinyilatkoztatása, mind megannyi apró jelenet során tárul elénk.

Két szereplő különösen megfogott; mindketten nyitottak és kíváncsiak voltak: Peggy Ashcroft (Mrs. Moore) és James Fox (Richard Fielding). Ugyanakkor a két főszereplő csalódást okozott, nem igazán tudtam beleélni magamat a helyzetükbe, pedig mindketten hitetetlen traumán mentek keresztül: Judy Davis (Adela Quested) és Victor Banerjee (Dr. Aziz) szerintem nem jó választás voltak erre a két rettenetesen bonyolult jellemre.

Egy hasonló sztorit érintőlegesen bemutató film, a Korona ékköve című minisorozat már sokkal autentikusabb, Paul Scott Raj Quartett tetralógiája nyomán (Art Malik, aki ebben a filmben is szerepel, ott sokkal inkább megmutatta azt a társadalmi, sőt faji különbséget, ami egy hindu és egy angol között fennáll).