2017.04.11 14:43 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 140x
1

Egyedi humorú film

A nagy Lebowski után nagyon kíváncsi voltam a Coen-fivérek másik nagyon híres, '90-es évekbeli filmjére, a Fargóra is. Arról, hogy maga a történet mindenféle valóságalapot mellőz, már korábban tudtam, ebből kifolyólag végig egy 100%-ban fikciós sztorira koncentráltam, így próbálva értelmezni a látottakat. Én nagyon bírom a Coen-tesók stílusát, szerettem A nagy Lebowskit és az Ó, testvér, merre visz az utad?-at is, a Fargóban pedig egy nagyon egyedi, abszurd, szatirikus filmet láttam, amelynek nagyon egyedi humora van. Úgy is mondhatnám, hogy amolyan "Coenes-filmmel" van dolgunk.

Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy erre a hangulatra vagy ráhangolódik valaki, vagy nem, s aki nem tud, az vélhetően a filmet sem fogja élvezni, sőt, unalmasnak is tarthatja. Amiben nagyon erős a Fargo (szerintem) az nagyon egyedi karakterek: a négy főbb szereplő mindegyike egy nagyon érdekes alak, s mindannyian szánni valóak, ki-ki a maga módján. Mégis milyen lehet Jerry Lundegaard jelleme, ha úgy akar pénzt szerezni, hogy a feleségét elraboltatja, s váltságdíjat követel érte? Egy gyilkossági ügyre, ráadásul egy hóval borított kisvárosban milyen rendőrt állítanánk? Biztos nem egy 6-7 hónapos terhes rendőrnőt, de a filmben mégis ez történik! De az én kedvencem Steve Buscemi karaktere volt, azzal a nagyon vicces bajusszal, meg az állandó szövegelésével (ehhez pedig remek szinkron párosult). Peter Stormare pedig az egyik legviccesebb pszichopata, akit eddig láttam filmen.

Egyedi humorú film

Ami még számomra a legviccesebb volt, hogy a főbb karakterek mellett a mellékszereplők is iszonyúan szánni való emberek, ezáltal pedig ez az egész minnesotai-észak-dakotai közeg szánni valóvá válik, s mindez tovább erősíti azt a fajta fekete humort, amiben a testvérpár nagyon erős. Ráadásul még hozzátenném azt is, hogy a dumák folyamatos ismételgetése még sosem hatott ennyire viccesen számomra. Összességében tehát tetszett a Fargo, de ez abból is adódhatott, hogy én vevő vagyok az ilyen fajta fekete humorra és történetvezetésre. Ám A nagy Lebowskit jobbnak találtam, így 4/5-öt kap.

84 Fargo  (1996)

dráma | krimi | thriller

Jerry Lundegaard (William H. Macey) született vesztes, de most szeretne ezen változtatni. Nagyratörő terveihez azonban pénz kell, és mivel apósát hiába kérlelte, úgy dönt,... több»

1