2015.10.24 13:29 Sodanth Olvasottság: <100x
0

Méltó a mesterhez

Igen, volt egy nagyon tehetséges olasz-amerikai rendező a múltszázadban Hollywoodban. Olyan alapfilmeket köszönhetünk neki, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Nagymenők és a Casino. Mindegyik filmben főszereplő az egyik legjobb színész, Robert De Niro. Nos a rendező neve Martin Scorsese, New York-i születésű, gyerekkorában közelről megtapasztalta a maffia ténykedését, ez rányomta a bélyegét filmjeire.

A maffia filmek a 70-es évektől élték reneszánszukat kezdve Coppola mestermunkájától, Scorsese művein túl. Nekem a műfaj személyes kedvencem, de sajnos a drágalátos Akadémia valahogy elfeledkezett díjazni Martint akkor amikor diktálta a trendeket. Évtizedek teltek el, mire elismerték és a megérdemelt díjat ünnepélyesen átvehette Spielberg, Lucas és Coppola kezéből, ezért a filmért, A tégláért. Nem mondom zseniális mű ez is, de már késői, nem Scorsese aranykorából származik.

Méltó a mesterhez

Pedig fantasztikus a forgatókönyv, az olasz helyett, a bostoni ír maffiáról és a rendőrségről szól. Hatalmas színészek tolmácsolásában, az őrült Jack Nicholson csak úgy brillírozik, Matt Damon és Leo DiCaprio nagyszerűek, utóbbi mostanában Martin újabb házi színésze, váltva az idős De Nirot. Martin Sheen, Vera Farmiga, Alec Baldwin és főként Mark Wahlberg is mind tökéletesek. A történet mesélés tipikus Scorsese-s narrációs, elnyújtott, hosszan vágott nagyívű gengsztermozi, minden megvan benne amit a műfaj megkíván. Méltó a mesterhez, fordulatos, de mondom, túl késői, Martint 10-20 évvel korábban kellett volna elismerni, jó hogy nem poszthumusz ismerték fel a kedves akadémikusok, ajánlott megtekintésre.

90 A tégla  (2006)

dráma | krimi | thriller

Úgy tűnik, a maffia túlságosan is jól értesült a rendősrég ügyeiben, ezért a fiatal rendőr, Billy Costigan beépül Frank Costello maffiavezér szervezetébe, hogy lebuktassa a... több»

0