2017.10.26 21:45 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 197x
1

Megrekedt az egész a norvég hóban

Nem olvastam még skandináv krimit, de hallottam az egyedi, borongós hangulatukról, amelyet véleményem szerint ez az adaptáció nem tudott megfelelően visszaadni. Láttuk persze a gyönyörű skandináv tájakat és szinte éreztük a hideget, ahogy folyamatosan esett a hó, de ennél többet nem kaptunk a borongós hangulatból.

Sok véleményben írják, hogy a regény ad igazi magyarázatot arra, hogy milyen motivációk húzódnak a történetben ábrázolt gyilkosság mögött. Az azonban semmiképpen nem pozitívum, ha egy film az alapműve nélkül nem tudja megállni a helyét. Bennem nem hagyott különösebb hiányérzetet a film (talán csak a J.K.Simmons karaktere körüli piszkos ügyet nem értettem teljesen), bár az tény, hogy eléggé kiszámítható a végkifejlet. Ennek ellenére a film javára írható, hogy ügyesen indul ki egy látszólag semelyik nyomozóhoz nem köthető ügyből, s aztán szépen-lassan felfedi a személyes érintettségeket, de mindezt fokozatosan adagolja. A Rebecca Ferguson-féle szál sem lett megfelelően kibontva, sőt inkább csak afféle figyelemelterelő szerepet éreztem benne. Szegény Val Kilmer pedig lecsúszott alkoholista szerep ide vagy oda… már-már ijesztően festett. Michael Fassbender szempontjából úgy érzem, hogy ez túlontúl egysíkú szerep volt, bár a benne rejlő lehetőségeket kimaxolta, de se többet, se kevesebbet nem tudott hozzátenni. Az biztos, hogy a filmben látott karaktereket jobban is lehetett volna mozgatni. De talán még ennél is nagyobb gond, hogy hiába krimiről (thrillerről) van szó, a történetvezetése nem tud kifutni arra, ami szerintem elengedhetetlen ebben a műfajban: a nyomozás izgalmassá tétele (mivel relatíve hamar ki lehet következtetni, hogy ki lesz a gyilkos, ez a plusz izgalomfaktor is elvész). A történet különböző szálai (mind a fő, mind a mellék) felületesen vannak felépítve, s az összkép is valami ilyesmi lett: egy feledhető sztori a végeredmény, hiába az ígéretes alap. Stílusosan fogalmazva: megrekedt az egész a norvég hóban.

Megrekedt az egész a norvég hóban

És még egy érdekes dolog: szerintem akad egy-két fontos mozzanat a trailerben, amely a filmből kimaradt. Adódik a kérdés: miért?

62 Hóember  (2017)

dráma | krimi | misztikus | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Amikor leesik az első hó, és Harry Hole, az elit nyomozóosztag vezető detektívje egy eltűnt áldozatról értesül, arra gyanakszik, hogy egy rejtélyes sorozatgyilkos lépett újra... több»

1