Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! Login  
61

Hóember (2017)

The Snowman
Filmadatlap
 
33
Szereplők
43
Vélemények
58
Képek
7
Videók
 
Berto49   2017. 10. 14.

Az ajándékba kapott mozijegy utalványt váltottam be erre a filmre, KÖSZÖNÖM! Amennyire vártam Jo Nesbø regényének (igenis regény, nem pusztán krimi!) filmváltozatát, akkora volt a csalódásom. Az már szinte művészet, hogy egy remek írás megfilmesítését ennyire elszúrják. A rendező korábbi filmjeit (Engedj be! Suszter, Szabó, Baka, Kém) én szintén rosszra értékeltem, de a „Hóember” esetében ara gondoltam, hogy a skandinávok megértik egymást. Nem így történt! A gyors és össze nem illő vágások ellenére egy unalmas, vontatott film került a mozikba. Csak az időnként, sajnos ritkán feltűnő norvég tájképek – remélhetőleg ténylegesen ott fényképezték, nem pedig műmájer módra, a költségvetés kímélése céljából máshol fényképezték a fenséges téli tájat – voltak igazán élvezhetők, mert a szétszabdalt cselekmény összerakása a regény ismerete nélkül elég nehezen ment volna. A Nesbø-írások többségében főszereplő Harry Hole nyomozót sem így képzeltem el, bár a szimpatikus Fassbender mindent megtett. Szerintem Hole jóval idősebb, arcán a nyomozásai során szerzett brutális élményeinek sokkal több jelét lehetne felfedezni. Segítőtársa, Rebecca Ferguson üdítő jelenség volt, de semmi több. A csalódásomat gyorsan egy még nem ismert Nesbø-könyvvel próbálom elfeledtetni, hogy előnyöm legyen a hamarosan Denis Villeneuve és Jake Gyllenhaal keze alatt forgó „A fiú” eredetijét kezdem el olvasni.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 10. 26.

Nem olvastam még skandináv krimit, de hallottam az egyedi, borongós hangulatukról, amelyet véleményem szerint ez az adaptáció nem tudott megfelelően visszaadni. Láttuk persze a gyönyörű skandináv tájakat és szinte éreztük a hideget, ahogy folyamatosan esett a hó, de ennél többet nem kaptunk a borongós hangulatból. Sok véleményben írják, hogy a regény ad igazi magyarázatot arra, hogy milyen motivációk húzódnak a történetben ábrázolt gyilkosság mögött. Az azonban semmiképpen nem pozitívum, ha egy film az alapműve nélkül nem tudja megállni a helyét. Bennem nem hagyott különösebb hiányérzetet a film (talán csak a J.K.Simmons karaktere körüli piszkos ügyet nem értettem teljesen), bár az tény, hogy eléggé kiszámítható a végkifejlet. Ennek ellenére a film javára írható, hogy ügyesen indul ki egy látszólag semelyik nyomozóhoz nem köthető ügyből, s aztán szépen-lassan felfedi a személyes érintettségeket, de mindezt fokozatosan adagolja. A Rebecca Ferguson-féle szál sem lett megfelelően kibontva, sőt inkább csak afféle figyelemelterelő szerepet éreztem benne. Szegény Val Kilmer pedig lecsúszott alkoholista szerep ide vagy oda… már-már ijesztően festett. Michael Fassbender szempontjából úgy érzem, hogy ez túlontúl egysíkú szerep volt, bár a benne rejlő lehetőségeket kimaxolta, de se többet, se kevesebbet nem tudott hozzátenni. Az biztos, hogy a filmben látott karaktereket jobban is lehetett volna mozgatni. De talán még ennél is nagyobb gond, hogy hiába krimiről (thrillerről) van szó, a történetvezetése nem tud kifutni arra, ami szerintem elengedhetetlen ebben a műfajban: a nyomozás izgalmassá tétele (mivel relatíve hamar ki lehet következtetni, hogy ki lesz a gyilkos, ez a plusz izgalomfaktor is elvész). A történet különböző szálai (mind a fő, mind a mellék) felületesen vannak felépítve, s az összkép is valami ilyesmi lett: egy feledhető sztori a végeredmény, hiába az ígéretes alap. Stílusosan fogalmazva: megrekedt az egész a norvég hóban. És még egy érdekes dolog: szerintem akad egy-két fontos mozzanat a trailerben, amely a filmből kimaradt. Adódik a kérdés: miért?


 
Hetedik   2017. 11. 20.

Nem kéne más ebbe a jó kis sztoriba mint több vér, több gyilkosság, több brutalítás és misztikum. Egy sorozatgyilkos filmből mindig sokat ki lehet hozni. Alfredson ezt nem tudta megugrani, gyakorlatilag az egész egy nagy üresjárat, kiszámítható és vontatott. Gyilkosság meg alig, az egyetlen valamire való jelenet mikor lenyisszantják a nő fejét azzal a szerkezettel ami a könyvben is benne van. Egy sokat ígérő könyvből csináltak egy teljesen átlagos filmet. Ez a hóember tényleg elolvadt....

 
indingo   2017. 10. 15.

Mai filmekhez képest nem volt annyira rossz, de mindenképpen többet vártam a filmtől. 20 perc után lehetett tudni, hogy ki a gyilkos, több ráutaló jel is volt illetve nagyon kevés szereplős a film, így nem kellett hozzá nagy logika.

 
Fahéjgolyó   2017. 10. 16.

Nem olvastam a könyvet így elfogulatlanul írom, hogy összességében átlagos film volt. Végig elég laposan építette fel a hangulatot, kicsit talán túl hosszú is volt. Ami a legjobban zavar, hogy !!!SPOILER!!! a végén vártam volna valami nagy verekedést vagy akármit, amivel kicsit jobban feloldják a történetet, ehelyett egyszerűen csak betört a gyilkos alatt a jég... nem is értem, még csak nem is próbált meg felszínre jönni. !!!SPOILER VÉGE!!! Nekem ez teljesen tönkre vágta a filmet. Az előzetes alapján sokkal jobbra számítottam, ha olvastam volna a könyvet, lehet még ennyire sem tetszene.

Michael Fassbender
Michael Fassbender
Rebecca Ferguson
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Michael Fassbender
J.K. Simmons
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Val Kilmer
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Sofia Helin
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Rebecca Ferguson
J.K. Simmons
Rebecca Ferguson
Rebecca Ferguson
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Val Kilmer
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Rebecca Ferguson
Michael Fassbender
Charlotte Gainsbourg
Charlotte Gainsbourg
Michael Fassbender
Val Kilmer
Val Kilmer
Michael Fassbender
Toby Jones
Michael Fassbender
Charlotte Gainsbourg
Michael Fassbender
Rebecca Ferguson
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Michael Fassbender
J.K. Simmons
Rebecca Ferguson
Michael Fassbender
Michael Fassbender
Michael Fassbender
J.K. Simmons
Michael Fassbender
 
Tény, hogy a Hóember is rendelkezik egy masszív hangulattal, más kérdés, hogy sajnos nincs emögött semmi. Szóval te, aki egy tényleg jó skandináv krimire vágysz, ne itt kezdd a keresést, hanem nézz utána Az eltűnés sorrendjében című filmnek, kezdd el A híd című sorozatot, vagy ugorj neki sokadszorra is a Fejvadászoknak. Sapka, sál mindenkinek! 5/10 több»
 
Az operatőri munka helyenként csodás, kiváltképp, ha a lenyűgöző tájat pásztázza a kamera, de még ez sem a film javát szolgálja, hiszen azt emeli ki, hogy mennyire nem sikerült a moziterembe jeges feszültséget varázsolni, csak szobameleg kókadtságot. Tél van és csend és hó és unalom. 45/100 több»
 
Hiába a nagy nevek és az észvesztő költségvetés, ha a helyiek kis pénzből, világszinten ismeretlen arcokkal minimum ugyanilyet képesek erőlködés nélkül összehozni. több»
 

Jo Nesbo 2010-ben adta el a megfilmesítési jogokat a Working Title stúdiónak!

(respect the movies )
 

A film több norvég színészt is alkalmazott, az érdekesség viszont hogy nem engedték a készítők hogy norvégül mondják fel a jeleneteiket, helyette az angol nyelvet kellett használniuk!

(respect the movies )
 

A filmnek a zenéjét eredetileg Johnny Greenwood készítette, de vele 2017 tavaszán szerződést bontottak, a helyére pedig Marco Beltramit szerződtették le!

(respect the movies )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.