2017.02.12 19:04 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 322x
1

Az amerikai kisvárosi álom kritikája

Ha a Titanic a leggyakrabban emlegetett és legszebb romantikus történet, amelyben mellesleg Kate Winslet és Leonardo DiCaprio szerepel, akkor A szabadság útjai ennek a tökéletes ellentéte. Egészen elképesztő eszközöket ragad meg arra a film, hogy az April és Frank kapcsolatában bekövetkező érzelmi hullámvasutat hitelesen mutassa be. Ez a két ember ugyanis hol nagyon szereti egymást és tervezgeti a közös életét, hol gyűlöli és megveti egymást, ezek között a fázisok között pedig (akárcsak a könyvben), úgy a filmben sincsenek éles határok. Az emberi kapcsolatok és a házasság buktatói mellett, a film egy tökéletes kritikája az '50-es és '60-as évek, már-már kötelezően előírt amerikai kisvárosi "álom" életének, amely mint, ahogy a történetből kitűnik, nem is olyan tökéletes, mint ahogyan ezt a korabeli reklámanyagok mutatják: a férjek mindennap beutaznak a nagy városba és egy számukra érdektelen munkát végeznek, amellyel éppen keresnek annyit, hogy a családjukat el tudják tartani, e közben pedig a feleségek otthon ülnek az egyforma álomházukban és nevelik a gyerekeket.... ezt a sémát előszeretettel húzták rá szinte az összes középosztálybeli családra, s ez az amiből az ambíciózus April szeretett volna kitörni. S, hogy erre rádöbbenjen, szüksége van egy emberre (Michael Shannon személyében), aki annak ellenére, hogy évek óta egy diliházban él, tisztábban látja ezt az egész mókuskereket, mint bárki más.

A film vége nagyon erőteljesre sikerült, az asszony döntése ugyanis szimbolikusan utal arra, hogy ebből a sémából nincsen menekvés, ha nem teszi meg, amit meg kell tennie, akkor folytatnia kell a monoton életét, amely soha nem fog előre haladni és már örökre lekorlátozódik az anya-, és a feleség szerepre, amelynél ő többre vágyik.

Az amerikai kisvárosi álom kritikája

Ez egy nagyon erős film, de nem ajánlatos akkor megnézni, amikor amúgy is bal lábbal keltünk ki az ágyból, mert jó kedvünk nem lesz tőle egyáltalán. regényét pedig érdemes hozzá olvasni, mert kicsit többet megtudhatunk Frank nézőpontjából.

dráma | romantikus

SkyShowtime (2023.02.14.)

Frank (Leonardo DiCaprio) és April (Kate Winslet) Wheeler hét éve alkotnak egy párt. Irtóznak a középszerűségtől és a megfeleléstől, de kapcsolatuk hamarosan unalmassá és... több»

1