2017.07.03 14:58 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

A Shop stop méltó folytatása

Kevin Smith második játékfilmje sokban hasonlít, ugyanakkor sokban különbözik elődjétől, a Shop stoptól. Egyrészt újra itt van nekünk Jay és Néma Bob, van mellettük két fiatal srác, akik lélekben még gyerekek, de életkoruk alapján már fontosabb elhatározásokat kellene meghozniuk (mást ne mondjak: az egyik esetben a házasság, a másik esetben a szülői háztól való elszakadás), mindez jól megfűszerezve a képregény-imádattal, a vagány dumákkal, valamint a Star Wars-ra tett permanens utalásokkal akár verbálisan, akár nonverbálisan. Megkockáztatom, hogy mindez nem véletlen, s a többi filmjét figyelembe véve egy kisebb ambícióval bíró univerzumépítés egyik fázisaként értelmezhető a Shop-Show. Ami számomra megkülönbözteti ezt a filmet a Shop stoptól, az a koherensnek nevezhető történet.

Bár itt is nagyon fontos az „életkép” jelleg, a hangulat, a ’90-es évek kisvárosi fiataljainak egy kiragadott pillanata, de a sztorira és a konfliktusokra már valamivel több hangsúly került, eljutunk A-ból B-be. Persze mindettől nem lesz Kevin Smith a legszövevényesebb forgatókönyvíró és filmrendező, de azt el kell ismernem, van fejlődés a munkásságában. Arról nem is beszélve, hogy abban a tekintetben is szintet lépett, hogy a sarki kisbolt „hőseiből” mostanra a plázában tébláboló főszereplők lettek. A nagy kérdés persze az: T.S és Brodie hogyan fogják visszaszerezni a barátnőiket, amelyből természetesen egy humoros kaland kerekedik ki, segítő szándékú, de hibát hibára halmozó Jay-jel és Néma Bobbal, fenyegetőző Ben Affleckkel, élete egyik legjobb cameójával bíró Stan Lee-vel és még sok egyébbel kiegészülve.

A Shop stop méltó folytatása

Vígjátékként jól funkcionál, s még egyszer hangsúlyozom: én külön örülök annak, hogy egy épkézláb történetet ki tudott hozni magából Kevin Smith, s emellett nem feledte el, mitől vált működőképessé korábbi filmje: a páratlan dialógusoktól és persze a popkultra (azon belül is a filmek és képregények világára) tett referenciáitól. A Shop-Show (ha már muszáj volt lefordítani, akkor miért nem lehetett mondjuk: „Plázapatkányok”?) egy szórakoztató filmecske, amely a legjobb módon tud kitölteni egy bő másfél órát. Aki szerette a Shop stopot, vagy az író-rendező további alkotásait, az ezt se hagyja ki!

77 Shop-Show  (1995)

romantikus | szatíra | vígjáték

A két jóbarát, Brodie (Jason Lee) és T. S. (Jeremy London) az ultramodern plázák réme. Minden idejüket a bevásárlóközpontban töltik, folyton ott lógnak, soha nem csinálnak... több»

0