2018.05.04 09:46 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 246x
3

Mi szeretnél lenni, ha film leszel?

Ha nagyon röviden szeretném összefoglalni a filmet, akkor azt mondanám, ez egy meglepő katyvasz. Már a műfaját is nehéz belőni egy olyan filmnek, ami egy munkanélküli, alkoholproblémákkal küzdő nő drámájával indul, aztán hirtelen (legalábbis úgy tűnik) átvált egy kedves romantikus filmmé, amelyben a gyermekkori barát segítő kezet nyújt az alkoholista lánynak, s még talán némi románc is szövődhet köztük. Aztán ettől is gyorsan eltekintünk, amikor megjelenik az óriásszörny/robot, hirtelen gellert kap a sztori és egy erősen Godzilla-koppincs sci-fi, szörnyfilmet kapunk. Itt már kezdjük úgy érezni, még sok is a jóból, de azért mégsem ér véget a történet: még hozzánk vágnak egy kis pszichothrilleres szálat is, ami egyébként még működik is. Mondjuk egyetlen dolog miatt működik, s az nem más, mint Jason Sudeikis, akit eddigi szerepeiben egy vicces bajkeverőnek ismertük meg, de jó tudni, hogy ő is be tud kattanni egy-egy szerep kedvéért. Anne Hathawayt már láttuk olyan szerepben, amelyben egy szétesett, önmagát kereső figurát alakít (Rachel esküvője), A kolosszusban kellően esetlen (még a matrac is leereszt alatta), Sudeikisnek azonban sikerül lejátszania.

Az alacsony költségvetés erősen érződik a filmen: kisvárosi helyszín, kidolgozatlan óriás szörnyek, nem túl látványos effektekkel. De még nem is ez a legnagyobb baja. Az alapfelvetés is érdekes, s itt arra a szálra gondolok, hogy Anne Hathaway karaktere a gondolataival tudja irányítani a szörnyet. Azt mondjuk már kevésbé sikerült megértenem, hogy mi az oka ennek (annak ellenére sem, hogy próbálja a film finoman a szánkba rágni a gyerekkori flashback jelenetekkel, amelyeket ráadásul csak szépen fokozatosan kapunk meg, ahogy egy alkoholgőzös este után a másnapos elme is igyekszik összerakni magában az előző napi eseményeket). A film legnagyobb hibája az, hogy nem tudta eldönteni, hogy mi szeretne lenni, így csak ugrálgatunk egyik műfajból a másikba, s egyik szál sem annyira erős, hogy dominálni tudja a történetet. Egyszer nézhetős film A kolosszus, szűk 2 órát rá lehet szánni az életünkből.

Mi szeretnél lenni, ha film leszel?

49 A kolosszus  (2016)

dráma | fantasy | sci-fi | thriller | vígjáték

Gloria, a party girl úgy dönt, abbahagyja az önpusztító életmódot. Ám hiába a szándék, folytatja az ivást. Közben a világ másik felén gigászi kolosszus támadja meg Szöul... több»

3