2016.04.27 17:58 Csaba Lendvai Olvasottság: <100x
0

Ügyes amcsik, béna németek - Előítéletek

Nem tetszett a dolgok egyoldalú ábrázolása, úgy mint szegény, jófej, esendő amcsik - gonosz németek, meg ügyes amcsik - béna németek, akik még ha golyózáport zúdítanak az ellenségre akkor is alig találnak el vkit - igaz, a végefelé így is szemléletes volt az a templomos jelenet amikor azt mutatták hogy kik azok a századból akik nem élték meg hogy idáig jussanak, ill. azt is tudom hogy 1944-re a német hadsereg az addigra jelentős veszteségeknek köszönhetően jelentősen felhígult. De jónéhány ilyen jelenetet, úgy értem a csatajelenetek ezen aspektusát akkor is túlzásnak éreztem. (Ezeket egyébként minden háborús filmben utálom, és sajnos gyakori koncepcionális hiba.) A koncentrációs tábor beli jelenet nekem pl.

számomra nagyon megindító volt, márcsak azért is mert a másik amit mélységesen elítélek az a fajgyűlölet (anti-antiszemitának is vallottam már magam). A legnagyobb, legintenzívebb csatajelenet meg a 2. részben volt sztem amikor néhány stratégiailag fontos lövészárok volt a tét. "De jó hogy nem vagyok ott" gondoltam folyamatosan magamban, nálam ez a fokmérő :) és talán ennél mondogattam a legtöbbet.

Ügyes amcsik, béna németek - Előítéletek

Viszont hogy újra vmi negatívumot írjak: a normandiai partraszállás azt hittem nagyobb "eksön" lesz, de annyi baj legyen, a már említett 2. epizód beli lövöldözés ill. néhány későbbi konfliktushelyzet azért bőven kárpótolt. Szóval soha rosszabb háborús sorozatot, csak egyszer éljem már meg hogy a legelején taglalt általánosítgatásokat is elhagyják. Mert kollektív szinten ha működik is a "bátor, hős amerikaiak" és a "gonosz nácik", az egyén szintjén biztosan nem.

akció | dráma | háborús | történelmi

Az elit alakulat minden idők egyik legköltségesebb televíziós alkotása, a 10 epizód forgatása 125 millió dollárba került. A Stephen E. Ambrose történész és író könyvén... több»

0