2018.10.28 21:17 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Valamit a

Film egy film elkészítésének körülményeiről, vagy ha úgy jobban tetszik: életrajz a „csodagyerek” Orson Welles életéről, arról, hogy mi késztette első mozgóképes munkájának megalkotására. Nem gyakori téma, nem is lenne különösebben érdekes, ha nem a világ legjobb filmjéről lenne szó, de az „Aranypolgár” esetében ez a körülmény teszi indokolttá, meg az is, hogy bepillantást nyújt Hollywood 1940-es éveinek elejébe. Európában már folyt a háború,, de az USA előkelő idegenként még nem vett részt benne, a filmszerető népes közönséget pedig jobban érdekelte, hogy milyen pletykákat hordott össze a két rettenetes nőszemély, Hedda Hopper (1885-1966) és Louella Parsons (1881-1972). Talán azért is lett a film annyira sikeres, mert Welles nem ismerte a filmkészítés régebbi szabályait és így a korábbiaktól lényegesen eltérőt hozott létre.

A főszerepre Liev Schreiber jó választásnak bizonyult, jól alakította az impulzív, öntörvényű 26 éves fiatalembert. Az elismert, sok film forgatókönyvét író Herman Jacob Mankiewicz szerepét John Malkovich alakította. A "legviccesebb ember New Yorkban" súlyos alkoholista volt, véletlen egybeesés, de egy napon halt meg Sztálinnal. Hosszas, máig is eldöntetlen vita jellemzi azt a kérdést, hogy ki írta a film forgatókönyvét.

Valamit a

Az biztos, hogy az egyetlen Oscar-díjat, annak ellenére, hogy az összes létező kategóriában nevezték a szkript kapta. Pikáns részlet, hogy a többször emlegetett „rózsabimbó” nemcsak a gyerekkori szánkón látható díszítés, hanem; legyen meglepetés, nem feltétlenül kell elárulni minden összetevőt!

dráma | életrajzi

Orson Welles emlékezetes arca, termete és mennydörgõ hangja évtizedekig tekintélyt parancsolóként hatott Amerikában. Távolról hódította meg Hollywoodot. New Yorkban adta elõ... több»

0