2019.01.18 20:26 Márton Olvasottság: 343x
1

A groteszk csoda

David Cronenberg kanadai forgatókönyvíró és rendezőt nagyra tartok, hisz elképesztő alkotásokat teremtett anno annak idején (nem kicsit sajnálom, hogy az úriember az elmúlt évek munkásságaival nem tudta megközelíteni azon filmjeinek a nívóját, amit karrierje elején a maximumra járatott)! Sokan akik ismerik a filmjeit, talán az 1986-os A légy című filmjét említenék a karrierje csúcsának! Nos nem kérdőjelezném meg ezen nézők szavát, hisz egy hihetetlenül jó filmnek tartom jómagam is a Jeff Goldblum főszereplésével készült Légy című filmet, viszont az is tény, hogy Cronenbergnek az a filmje egy 1958-as feldolgozás volt, tehát nem saját ötlet alapján készítette, csak csupán a sajátos nézőpontjai szerint újraforgatta azt! Talán csupán az 1991-ben készített Meztelen ebéd című filmje volt képes számomra akkora hatást gyakorolnia rá, mint a Videodrome!

Sok helyen olvastam azt, hogy sokan nem nagyon értik jelen filmjének a lényegét! Teljes mértékben meg tudom érteni ezen embereket, mert hát a Videodrome talán az egyik legnehezebben befogadható film amit valaha jómagam is láttam! Pedig alapjaiban véve piszok egyszerű a lényegi mondanivalója, csak ahogy mindezt Cronenberg tálalja...teljesen összezavarja a nézőjét vele!

A groteszk csoda

Maga a film egy hihetetlen erős társadalomkritika! Pofátlanul tudatosítja már az elején azt az egyszerű tényt a film nézőjével a történet, hogy a televíziózás annyira a minden napunk részévé vált, hogy akár fontosabb is, mint a személyes kapcsolatok ápolása (megjegyezném, hogy ez a mai napunkban talán még aktuálisabb mint a film készültekor)! Illetve azt az egyszerű tényt, hogy a nézők mindig új és újabb ingerekre vágynak! Valahol e két dolog keresztmetszése során rántja be az elképesztő groteszkségek panoptikumába Cronenberg a nézőjét, pedig ha a szörnyűségeket amiken keresztülmegy a főhősünk lehámozzuk, akkor csupán csak egy lépcsőzetes megörülés története kristályosodik ki előttünk!

De ahogy ezen az úton végigkísérjük a főszerepben látható James Woods-ot, az elborzasztó és egyben magával ragadó is! Ehhez persze szükség volt egy kimagasló alakításra is tőle, amit meg is kapunk! A film technikai megvalósításai még a mai napig képesek felkavarni!

Úgy gondolom, ha ennek a filmnek elkészítik egyszer a feldolgozását (mert úgy egy-két évente mindig felreppen ez a hír) akkor nem kell sok mindent megváltoztatni a történetben, elég csak ha a tévé szerepét felcserélik az internettel és azonnal modernizálták is a történetét, illetve az abban rejlő társadalomkritikáját!

79 Videodrome  (1983)

horror | sci-fi | thriller

A Videodrome főhőse Max Renn, a 83-as csatorna elnöke, aki próbál a többi tévétársaság között versenyben maradni, ezért csatornájának programja elsősorban az alantas... több»

1