2019.01.24 16:13 Márton Olvasottság: 519x
0

Vagy szereted, vagy utálod, ez a Stigmata!

Sokszor választanak a horror műfaján belül olyan zsánerű filmeket, akik kimondottan az egyházról és a vallásról szólnak! Mivel nem kevés efféle történetű film készült már és még nagy számban fog is, ezért mindenkinek vannak amolyan kedvencei e témában, amik vagy közel állnak hozzájuk, vagy kimondottan kedvelhetjük is őket, nálam mindenképp ezek csoportjába tartozik a 1999-ben készült Stigmata című film! Először is, nehezen tudom a horror kategóriába sorolni jelen filmünket, viszont azért jó pár képsora miatt simán lehet azt mondani rá, hogy tartalmazz horrorisztikus elemeket, de sokkal inkább egy afféle misztikus thriller lenne, amit alaposan belengi a vallási identitás! Sokan támadják eme alkotást (amit pontosan nem tudok megmagyarázni hogy miért) mert szerintem tényleg egy korrekt filmmel van dolgunk!

Talán abban eredeztetik a számos negatív vélemény, hogy a Stigmata nem az a film, amit a néző csak úgy leül nézni és másfél óra után feláll a képernyő elől és máris azon fog gondolkodni hogy mit is nézzen ezután! Nem, ehhez a filmhez elengedhetetlen némi fajta befogadó készség már maga a történetéhez is, illetve a mondanivalójához! Mert a filmnek van is mondanivalója, nem is akármilyen! Számomra talán pont emiatt is volt szimpatikus a film, hisz megpróbál különbséget találni a jól ismert vallási sémák és a hit közt, ami valljuk be nem épp egy megszokott dolog! Úgy is jellemezhetném, hogy a film története roppant vékony jégen táncol végig, mégis rendkívül ügyesen lavírozik ott, ahol rengeteg hasonló történetű film elvérzett már! Talán pont azért volt sikeres e téren, mert nem akarja a nézőjére teljes mértékben ráerőltetni a saját nézőpontját, meghagyja a választási lehetőséget neki!

Vagy szereted, vagy utálod, ez a Stigmata!

Számomra a másik hatalmas pozitívuma a filmnek, egyértelműen a két főszereplő volt! Patricia Arquette és Gabriel Byrne egyértelműen hatalmasat alakít és még arra is képes volt nálam e két karakter alakítása, hogy ne csak érdekeljen a történetük, de valahogy a szívembe is belopják magukat! Tehát nem csak a film története, de az abban szereplő karakterek is engem végig le tudtak kötni!

Persze valahol meg tudom érteni azokat is akik nem igazán kedvelik jelen filmünket! Hisz mint írtam, már a történetét sem a legkönnyebb befogadni, vagy elfogadni! Illetve talán ahogy felvezetik a film alapjait, ott sem valószínű, hogy sokan számítottak majd egy efféle végeredményre!

Összegezve egy megosztó alkotás lett, ami nem hibátlan, de számomra mindenképp az érdekes és a jobb filmek táborát erősíti!

77 Stigmata  (1999)

horror

Andrew atya (Gabriel Byrne) a Vatikán egyik szaktekintélye, a megmagyarázhatatlan csodákkal foglalkozik. Brazíliába küldik, ahol egy kisváros templomában könnyezni látták a... több»

0