2019.02.11 11:25 Berto49 Olvasottság: <100x
2

A manipuláció természetrajza

Első látásra egy belső iskolai ügyről szól ez a cseh-szlovák dráma (a vígjáték műfaji besorolás hatalmas tévedés!), de általános értelemben az egész társadalomra lehet vonatkoztatni. Valamikor a szocializmust „építő” teljes mértékben korhű környezeti korszakban játszódik, egy fontos elvtársnőnek számító tanítónő piszkos üzelmeiről és a szülők többségében megalkuvó hozzáállásáról. Ragyogó dramaturgiával felépített film, csak fokról-fokra derül ki Drazdechová „elvtársnő” demoralizáló tevékenysége. A tanév elején azzal kezdi a tanulókkal való ismerkedést, hogy lekáderezi a tanítványait, különös hangsúlyt helyezve a szülők foglalkozására.

Ezzel keresi a lehetőségeket, hogy milyen területeken szerezhet maga számára előnyöket. Érinthetetlennek számít, hiszen kiterjedt kapcsolatai vannak a nagy Szovjetunióval, a szálak egészen Brezsnyevig vezetnek. Zuzana Mauréry a tanítónő szerepében félelmetesen nagy alakítást nyújtott. A mindig kedves, mosolygó tanerőről ki gondolhatná, hogy egy aljas féreg, aki az esetleges szívességek visszautasítását a tanulókon bosszulja meg, ezzel kap lehetőséget hatalma bizonyítására.

A manipuláció természetrajza

Néhány példa a kis szívességekre: mosógép javítás, boltok előtti sorbanállás, a diákjaival végrahajtatott lakástakarítás. Tovább is megy, egy számára rokonszenves, az állásából kirúgott (a menesztés oka: felesége disszidált) férfinek nyíltan felajánlkozik! A legszomorúbb az, hogy az ottani rendszerváltozás után is példamutató pedagógusként tovább végezheti aljas tevékenységét. Fontos, leleplező film, aki pusztán szórakozási célból nézi meg, biztosan csalódni fog, de a mai viszonyokra is érvényes mondanivaló az érzékeny nézők számára nehezen feledhető élményt nyújt.

dráma | vígjáték

A látszólag empatikus és kedves tanárnő tanulóin keresztül manipulálja a szülőket, hogy jobbá tegye magánéletét, legyen szó akár anyagi javakról, akár egy viszony... több»

2