2019.02.14 14:58 Márton Olvasottság: <100x
0

A kifulladás határán a széria

2018-ban immáron a negyedik Insidious filmnek örülhetett a horrorfilmekre kiéhezett néző, csakhogy a negyedik felvonása a szériának, azért kissé más lett mint az elődjei! Hisz itt a horrorszál sokkal inkább a háttérbe van szorítva, még a jól megszokott ijesztésekből is lényegesen kevesebbet kapunk, viszont ebben a részben kapjuk meg az egész Insidious univerzum központi alakjának a teljes történetét, amihez kimondottan jól sikerült a film forgatókönyvírójának Leigh Whannel-nek a drámai mondanivalóját belesűrítenie (viszont nagy kár hogy kevésbé tudott funkcionálni mint horrorfilm) és alapjába véve számomra ez volt a legnagyobb problémám a filmmel!

Viszont mindenképp érdemes Elise karakteréről szót ejteni (akit Lin Shaye testesít meg immáron negyedik alkalommal) hisz az eddigi részekből már alaposan megismerhettük a karaktert, viszont az ő háttér története megért a forgalmazó stúdiónak még egy filmet (és mivel a film költségvetése megegyezett a harmadik résszel, ami 10 millió dollárból áll és a negyedik rész is termelt közel 150 millió dollárt, meglepődnék ha pár év múlva nem érkezne legalább még egy Insidious film)! Tehát végre a film központi figurája Elise lett és a múltja, vagyis pontosabban a rémes gyerekkori eseményei, ami pár évtized múlva szembekényszeríti főhősünket talán egy utolsó csörtére (bár azért fontos megemlíteni hogy a negyedik rész, közvetlenül az első Insidious film előtt helyezkedik el időrendben)!

A kifulladás határán a széria

Nekem az eddigi részekben sem volt problémám Elise karakterével, hisz képes akár egy teljes történetet elvinni a saját hátán eme karakter, de hogy végre itt megmutatkozik a drámai oldala, annak tudtam örülni, hisz így még szerethetőbbé vált a személye (bár ez megvolt az eddigi részekben is)! Viszont pont ez a karakterközpontosítás részben ártott is a filmnek, hisz a többi karakter kevésbé volt kidolgozott és jóval kevesebb teret is kapnak mint a főhősnőnk (bár a két szellemvadász pancser karakterei, szerintem itt már jóval túl voltak tolva és talán már kevésbé is voltak humorosak)! Két fontos dolog miatt sajnáltam azt, hogy a többi szereplő/karakter kissé elveszett a filmben! Az egyik, a lehetséges folytatás miatt, hisz ez a rész bőven megágyazhatta volna a leendő folytatásának az egyik kulcsfontosságú alakját! A másik dolog, a démon karaktere, mert hát az elég kevés hogy van és kész, hisz az eddigi részeknél azért bőven kaptunk háttér történetet is róluk, itt meg be kell érni azzal ami van...

Egy másik elég fontos dolog is kezd kiveszni a szériából, az pedig a félelmetes hangulat volt! Számomra ez a rész volt a legkevésbé félelmetes és ez sajnos nem a jelenlegi démonunk miatt volt (mert azért az igencsak jól nézett ki) hanem a kellően nyomasztó és félelmetes atmoszféra hiánya miatt! Összegezve a negyedik Insidious filmmel körbeértek az eddigi ismert történetben és ha lesz új rész egy erősebb vérfrissítésen keresztül kell hogy menjen a széria, mert ezt a részt is már csak egy karakter mentette meg és hát az ő történetét és jövőjét már ismerhetjük!

horror | misztikus | thriller

Noha Elise Reiner a sötétség elleni harcra tette fel az egész életét, minden egyes küzdelemmel fogytán az ereje, ez pedig oda vezet majd egyszer, hogy az asszony teljesen eltűnik... több»

0