2019.02.20 21:04 Márton Olvasottság: <100x
1

Talán ez a film a legalja a cápás horrorfilmeknek

A véleményem kifejtése előtt mindenképp meg szeretném említeni, hogy jelen filmünket csakis azért nem értékeltem a nézhetetlen kategóriába, mert a játékideje közepe felé, már annyira nem tudtam komolyan venni a filmben látott jeleneteket, hogy inkább próbáltam magamat azon szórakoztatni, ahogy ezt a "csodát" filmre vitték! Első találkozásom eme "remekművel", nekem is még nagyon de nagyon régen volt, bár már szinte semmire nem emlékeztem belőle (legnagyobb szerencsémre), csupán annyi maradt meg a filmből, hogy elég sok jelenetével, mintha már találkoztam volna más alkotásokban! Ennek a dolognak kicsit utána is néztem és a hasonlóság egyáltalán nem volt alaptalan, hisz Az utolsó cápa (úgy tudom, hogy anno e címen adták a tv-ben) elképesztő pofátlan módon akarta koppintani Steven Spielberg 1975-ös óriás klasszikusát A Cápát és az 1978-as Cápa második részét (mondanom sem kell, hogy még megközelítenie sem sikerült azon filmeket)! Sőt ha minden igaz, a Cápa filmekért felelős Universal stúdió, még be is akarta perelni jelen filmünket, a koppintás alapos gyanúja miatt (a perből ha minden igaz, nem lett semmi, mert a két stúdió megállapodott abban, hogy ha Amerikában nem kerül bemutatásra a film, akkor elállnak a pereskedéstől)! Ez nem volt egy teljesíthetetlen elvárás, hisz a film az eredeti címéből könnyen kitalálhatóan nem egy amerikai koprodukció volt, hanem az Olaszoktól származott, akik főleg a 80-as években elsősorban úgy akarták a filmjeiket eladni (főleg Amerikában) hogy több amerikai származású színészt szerződtettek a filmjeikhez, sokszor pedig még a stábtagok is "felvettek" álneveket, hogy még amerikaiasabbnak érződjön az alkotásaik!

Tehát ha egy gyanútlan néző belefut Az utolsó cápára keresztel filmbe, egyáltalán nem tűnhet alaptalannak az a feltevése, hogy mintha ezeket a jeleneteket és karaktereket mintha már látta volna egy klasszisokkal jobb filmben (igen karaktereket is, mert még azokat is szinte egytől egyig lenyúlták)!

Talán ez a film a legalja a cápás horrorfilmeknek

Nem szokásom bántani a régebbi horrorfilmeket azért, hogy milyen technikát alkalmaztak benne, de itt nem tudok elmenni e mellett, mert talán ez volt a legalja, amit eddig láttam! Az csupán egy tény, hogy elképesztően látszik a filmben, hogy a nagy fehér cápán egy óriási felfújt cápa alakú gumi valami, de hogy bármiféle vízalatti cápás jelenetet úgy oldottak meg, hogy természetfilmekből ollózzák össze...röhejes! Vagyis pontosítok, ilyennel talán már találkoztam, de olyannal még nem, hogy egy adott jelenetnél a cápánk, mintha maximum egy 30 centiméteres makett lenne (ennél a jelenetnél azért hangosan felnevettem)!

A szereplők borzasztóan rosszak, a párbeszédek annyira nem voltak szinkronban egyes jelenetekkel, hogy arra nincs szó! Minden negatívuma mellett, ha erre a filmre úgy tekintünk, mint egy rossz trash filmre, akkor azért párszor meg tudja a nézőjét mosolyogtatni (ezzel csak annyi probléma volt, hogy annak idején a készítői nem annak szánták eme "csodát")!

1