2019.03.06 23:22 Filmdoki Olvasottság: 241x
2

Fájdalmas a búcsú, de sosem végleges

Hablaty és Fogatlan utolsó kalandját több millió ember várta. Nem ok nélkül, hisz a fiú és a sárkány barátsága pillanatok alatt belopja a néző szívébe magát. A harmadik rész pedig nem okoz különösebb csalódást, mi több, méltó lezárása ennek a nagyívű történetnek, mely a rajzfilmvilág Star Wars vagy A Gyűrűk ura trilógiájának is tekinthető. A lezárás ügyesen fonja össze a történetet az előző résszel, hiszen az ottani események érezhetőn kihatottak Hibbant szigetre és a rá váró veszélyekre. Az Így neveld a sárkányodat három felteszi a koronát Hablaty felnövés történetére. Hősünk megtanulja, hogy nem egy senki. Hatással volt másokra, és mások is hatással voltak rá, így vált a hosszú út végére egy vezérré.

Egy vezérré, aki nem fél beismerni, hogy tévedhetetlen, hibázhat, így számít mások véleményére is. És persze ott a barátság örök érvényű üzenete, mely miatt Pléhpofa is kap néhány jelenetet, melyek nem erőltetettek egy percig sem, sőt, tovább árnyalják az egyébként is fantasztikus karakterét. Ő az, aki kimondja a nagy igazságot: ha valakit szeretünk, azt tudnunk kell elengedni. Legyen bármilyen fájdalmas, ezt vállaltuk akkor, amikor összehozott az illetővel a sors. A film vége pedig nem kell mondanom, rendkívül érzelem gazdag. DeBlois az utolsó 20 percben tökéletesen építi fel az oly fájdalmas elválást, mely mint tudjuk, sosem végleges. A film azonban nem mentes a hibáktól, egyik legsarkalatosabb pontja a humor.

Fájdalmas a búcsú, de sosem végleges

Sok esetben működik, mi több, egyenesen frenetikus, mint például Fogatlan udvarlása, máskor viszont bugyuta és fájdalmas. Kőfej bizonyos megnyilvánulásain a fejemet fogtam. És hiába a cselekményt formálták, számomra nem működtek. Az előző részekben sokkal kiegyensúlyozottabban építették úgy be a humort, hogy az a cselekményt vagy a karakterépítést formálja. A harmadik rész tehát jó, azonban van egy dolog, ami rengeteget hozzáad: a zene. John Powell mondhatni túl jó zenét komponált ehhez a rajzfilmhez. Döbbenetes érzés volt átadni magam a kép és a zene együttesének, mely olyan tökéletes összhangban volt, hogy tátva maradt a szám. A két sárkány közös repülése vagy a sárkányvilág felfedezése olyan elemi erejű dallamokkal rendelkezik, mint a legnagyobb klasszikus zenék. Az Így neveld a sárkányodat 3. egy megható, aranyos lezárása egy korszaknak. És ez hangsúlyos. A film vége valóban egy korszakot zár le, így a néző könnyekkel küszködve, de boldogan áll fel, hiszen részese lehetett egy ekkora kalandnak.

akció | animáció | családi | fantasy | kaland

Hőseink kalandjai egy harmadik epizódban folytatódnak tovább. Hablaty a falu vezetőjévé vált, Fogatlan pedig a sárkányok vezére lett. Barátságuk, úgy tűnik, csakugyan... több»

2